Baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomunda PD-l1 gen ekspresyonunun klinikopatolojik önemi
Clinicopathological importance of PD-L1 gene expression in the head and neck squamous cell carcinoma
  1. Tez No: 553209
  2. Yazar: BERKAN DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KEMAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ve boyun kanseri, PD-L1, immünohistokimya, Head and neck cancer, PD-L1, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET BAŞ VE BOYUN SKUAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOMUNDA PD-L1 GEN EKSPRESYONUNUN KLİNİKOPATOLOJİK ÖNEMİ Amaç: Baş ve boyun bölgesindeki skuamöz hücreli karsinomlarda PDL-1 ekspresyonunun; hastalardaki yaş, cinsiyet, histolojik grade, lenfatik metastaz ve tümör lenf nodu metastazı (TNM) evrelemesi ile korelasyonu ve prognoz üzerindeki etkisini araştırmaktır. Materyal ve metod: Çalışmaya, 01 Ocak 2015 - 30 Haziran 2016 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalında, baş boyun bölgesinde skuamöz hücreli karsinom nedeni ile opere edilen hastalar dahil edildi. Yaş, cinsiyet, TNM evresi, sağkalımları ve patolojik sonuçlarını içeren klinik veriler retrospektif olarak incelendi ve bu klinik verilerin tümör dokusundaki PD-L1 ekspresyonu ile ilişkili olup olmadığı immünohistokimyasal olarak araştırıldı. Bulgular: Baş boyun bölgesinde skuamöz hücreli karsinom tanısı alan 68 (49 erkek, 19 kadın) hasta dahil edildi. İmmünohistokimyasal yöntemle tümör dokularındaki PD-L1 ekspresyonu incelendi. İncelenen dokuların hiçbirinde tümör hücrelerinde PD-L1 pozitifliği gözlenmedi, fakat tümörü infiltre eden inflamatuar hücrelerde boyanma izlendi. Tümörü infiltre eden lenfositlerdeki PD-L1 ekspresyon oranının araştırdığımız klinik verilerle istatistiksel olarak ilişkisi bulunamadı. Sonuç: Çalışmamızda baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomunda, PD-L1 ekspresyonunun klinik kararlar ve tedaviler açısından güvenilir olmayabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLINICOPATHOLOGICAL IMPORTANCE OF PD-L1 GENE EXPRESSION IN THE HEAD AND NECK SQUAMOUS CELL CARCINOMA Aim: The aim of this study was to investigate the effect of PDL-1 expression in squamous cell carcinoma of the head and neck region on age, sex, histological grade, lymphatic metastasis and tumor nod metastasis (TNM) staging and prognosis. Material ve Method: Patients who were operated for squamous cell carcinoma in the head and neck region of Samsun Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between January 1, 2015 and June 30, 2016 were included in the study. Clinical data including age, gender, TNM stage, survival and pathological results were retrospectively reviewed and it was investigated whether these clinical data were related to PD-L1 expression in tumor tissue. Results: A total of 68 (49 male, 19 female) patients with squamous cell carcinoma were included in the head and neck region. PD-L1 expression in tumor tissues was investigated by immunohistochemical method. None of the tissues examined showed PD-L1 positivity in tumor cells, but staining was observed in inflammatory cells infiltrating the tumor. PD-L1 expression rate in tumor infiltrating lymphocytes was not found to be statistically correlated with the clinical data we investigated. Conclusion: In our study, it was concluded that PD-L1 expression in head and neck squamous cell carcinoma may not be reliable in terms of clinical decisions and treatments.