Investigating end user errors in oil and gas critical control systems
Petrol ve gaz kritik sistemlerinde son kullanıcı hatalarının araştırılması
  1. Tez No: 553663
  2. Yazar: LAYTH NABEEL ALRAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TOLGA PUSATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Software errors, Faults, Failure, Oil and gas, Human error, Human mistake, End user error, Copy-paste error, Torque turn system, Tubular running services, Casing Running tools, Critical control systems, casing and tubing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sistem kullanılabilirliği ve verimliliği petrol ve gaz endüstrisinin kritik parçalarıdır. Bu sistemleri etkileyecek herhangibir hata, operasyonları durdurabilir ki bu da para, insan ve zaman kaynaklarını boşa harcatır. Bu nedenle, bu hataların sebeplerinin incelenmesi önemdir. Bu çalışmada, yazılım hataları ve bakım işlenmiştir. Bu hataların arttığının görülmesinden sonra da son kullanıcılar incelenmeye başlanmıştır. Petrol ve gaz sistemlerindeki son kullanıcı davranışlarını etkileyen faktörler de araştırılmış ve sistem kullnılabilirliği ve son kullanıcı davranışları ilişkileri değerlendirilmiştir. Ortadoğu ve Kuzey Afkika'da çeşitli uluslararası şirketlerde rastlanan insan hatası faktörünü anlamak için betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Burada, 81'nin geri dönüş yaptığı 120 çalışanla anket çalışması yapılmıştır. Ankette, yazılım, donanım ve son kullanıcı hatalarını içeren sorular bulunmaktadır. Kısaca, çalışma, son kullanıcı davranışıyla sistem kullanılabilirliği ve verimliliği arasında bir bağ olduğunu göstermiştir. İş eğitimi, deneyim, eğitim, çalışma zamanları, sistem arayüzü ve girdi/çıktı donanımlarını içeren etkenlerin, son kullanıcı davranışlarını etkilediği saptanmıştır. Buna ek olarak, bellek çubuklarının da sistem bozulmalarında etkin olduğu yeni bir bilgi olarak bulunmuştur. Bu tez, hataların nasıl ve neden oluştuğunu açıklayan bilgiler sunmaktadır. Şirket politikaları, yasalar ve edililen bilgilerin kaynakları, araştırmanın kısıtlamaları sayılabilir. Anahtar Kelimeler : Yazılım hataları, arıza, bozukluk, petrol ve gaz, insan hatası, son kullanıcı hatası, kopyala-yapıştır hatası, tork çevirme sistemi, tork dönüş sistemi, boru indirme servisi
Özet (Çeviri)
System availability and efficiency are critical aspects in the oil and gas sector; as any fault affecting those systems may cause operations to shut down; which will negatively impact operation resources as well as costs, human resources and time. Therefore, it became important to investigate the reasons of such errors. In this study, software errors and maintenance are studied. End user errors are targeted after finding that is the number of these errors is projected to increase. The factors that affect end user behavior in oil and gas systems are also investigated and the relation between system availability and end user behavior are evaluated. An investigation has been performed following the descriptive methodology in order to gain insights into the human error factor encountered by various international oil and gas companies around the Middle East and North Africa. This was conducted by distributing a questionnaire to 120 employees of the companies in this study; 81 had responded. The questionnaire contained questions related to software/hardware errors and errors due to the end user. In short, the study shows that there is a relation between end user behavior and system availability and efficiency. Factors including training, experience, education, work shifts, system interface and I/O devices were identified in the study as factors affecting end user behavior. Moreover, the study contributes new knowledge by identifying a new factor that leads to system unavailability, namely memory sticks. This thesis presents a valuable knowledge that explains how errors occur and the reasons for their occurrence. Major limitations of this research include company policies, legal issues and information resources.