İnşaat teknolojisinde deprem izolatör sistemlerinin planlanması
Planning of earthquake isolator systems in construction technology
- Tez No: 554874
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzolasyon Tekniği, Sismik İzolasyon Sistemi, Sismik Tepki, Isolation Technique, Seismic Isolation System, Seismic Response
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sismik izolasyon sistemleri, yapıların sismik performansını geliştirmek için etkili bir yol sunar. Bu teknikler, yapılardaki rijitliği veya sönümü değiştirerek sismik kuvvetleri azaltırken, sismik kuvvetlere direnmek için geleneksel yöntemlere göre ek bir mukavemet ve esneklik sağlarlar. Bu tez, sismik izolatör tiplerine, çalışma mekanizmalarına kısa bir bakış sunar ve bu sistemleri genel hatlarıyla tanıtır. Temel izolasyon sistemlerinin kullanıldığı Türkiye'de olan bir uygulama bölgenin depremsellik ve geoteknik bilgileri ışığında ayrıntılı olarak incelenmiş ve yapılan tasarımın çok katlı binalar için sismik tepkimeyi büyük ölçüde azalttığı ortaya konmuştur. Sistem, yapıların esnekliğini sağlayan sarsıntı tehlikesinin yanal etkisini azaltır. Burada ayrıca sismik titreşim altındaki izole yapı ile geleneksel yapı arasındaki yapısal tepki ile ilgili karşılaştırmalı bir örnekte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Seismic isolation systems provide an effective way to improve the seismic performance of structures. While these techniques reduce the seismic forces by changing the stiffness or damping of the structures, they provide additional strength and flexibility compared to conventional methods to resist seismic forces. This thesis presents a brief overview of the seismic isolator types, operating mechanisms and introduces these systems in general terms. seismic isolation system of basic reaction is used for the application of the seismicity in Turkey and examined in detail in the light of the geotechnical information and multi-storey buildings made of the design has been shown to greatly reduce. The system reduces the lateral impact of the jolting hazard, which ensures the flexibility of the structures. Here, a comparative example of the structural response between the isolated structure under the seismic vibration and the conventional structure is given.