İsmet İnönü Dönemi Kütahya milletvekilleri ve faaliyetleri (1939-1950)
Kutahya's deputies in the era of Ismet İnonu and their activities (1939-1950)
- Tez No: 555131
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Milletvekilleri Faaliyetleri, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kutahya, Deputies Activities, Ismet Inonu, Adnan Menderes, Grand National Assembly of Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu yüksek lisans tezi çalışmasında İsmet İnönü Dönemi'nde (1939-1950) Kütahya'dan seçilen milletvekillerinin hayatları ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Kütahya'daki faaliyetleri incelendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi VI. VII. ve VIII. yasama dönemlerini kapsayan bu çalışmamda Kütahya milletvekillerinin çalışmaları dönemler halinde incelenmiştir. VI. ve VII. Dönem milletvekilleri 2. Dünya Savaşı'nın getirmiş olduğu sorunlar ile uğraştılar. Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası değişen siyasi atmosfer ile birlikte VIII. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ikinci parti olarak Demokrat Parti de katılmıştır. Bu dönemde Kütahya'da ise Cumhuriyet Halk Partisi 3 milletvekili çıkarmış iken Demokrat Parti 7 milletvekili çıkararak birinci parti olmuştur. Demokrat Parti'nin kurucularından Adnan Menderes de Kütahya'dan seçilen milletvekillerindendir. Kütahya milletvekillerinin büyük bir kısmı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ve Kütahya'da yoğun bir faaliyet göstermişlerdir. Tüm bu yönleriyle ele alındığı zaman Kütahya Milletvekilleri Türkiye'nin geleceğinde etkili bir biçimde görev almışlardır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis study, the lives of member of representatives elected from Kutahya with their activities in the Grand National Assembly of Turkey and Kutahya in the era of Ismet Inonu (1939-1950) has benn examined. In this study that contain Grand National Assembly of Turkey's 6th, 7th and 8th legislative sessions, activites of Kutahya's representatives has been studied as of periods. Representatives of 6th and 7th periods, coped with problems bring about by Second World War. Especially, with the changing of political atmosphere after Second World War, the Democrat Party participated to 8th periods of the Grand National Assembly of Turkey as a second party as well. In this era, while three candidate elected as a member of parliament of Republican People's Party from Kutahya, Democrat Party became main party as a result of elected 7 member of parliament in Kutahya. One of the founder of Democrat Party, Adnan Menderes is one of these deputies that elected from Kutahya as well. The large part of Deputies of Kutahya's, have made intensive efforts both in Grand National Assembly of Turkey and in Kutahya. When all aspects handle, Kutahya deputies took part effectively in the future of Turkey.