Şiga toksin uygulanmış ratlarda elektrokardiyografi ve bazı kalp enzimleri üzerine rutinin etkileri
Effects of routine on electrocardiography and some heart enzymes in shiga toxin-administered rats
- Tez No: 555192
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: EKG, kreatin kinaz, rat, rutin, Stx2, Electrocardiography, creatine kinase, rat, routine, shiga toxin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Şiga toksin 2 (Stx2) uygulanan ratlarda Elektrokardiyografi (EKG) bulgularının, kreatin kinaz (CK) ve CK 'nın bir izoenzimi olan kreatin kinaz miyokard bandı (CK-MB) değerlerinin nasıl etkilendiğinin araştırılması ve rutin uygulanmış ratlarda, Stx2 uygulamasının EKG, CK ve CK-MB parametrelerindeki değişikliklerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışma toplamda 200-250 gr ağırlığında 12 haftalık yetişkin Sprague-Dawley ırkı 40 adet erkek rat üzerinde yapıldı. Çalışmalar ratlarda Stx2 (100 ng/kg) ile oluşturulan Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) modeli üzerinde gerçekleştirildi. HÜS oluşturulan ratlar üzerinde rutin etken maddesinin protektif etkisini iki farklı doz (50 mg/kg, 100 mg/kg) kullanarak, EKG çekimleri, biyokimyasal kalp parametreleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Yapmış olduğumuz çalışmada Stx2 toksikasyonuna maruz bırakılmış ratlarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında akut dönem içerisinde EKG parametrelerine ilişkin belirgin bir patolojiye rastlanmadığı, rutin uygulanmış ve sonra Stx2 toksikasyonuna maruz bırakılmış gruplarda da EKG bulgularına yönelik anlamlı bir veri elde edilememiştir. Ancak bu süreç içerisinde CK ve CK-MB değerlerinin Stx2 toksikasyonuna maruz bırakılmış ratlarda belirgin artış gösterdiği ve rutin uygulanmış sonra Stx2 toksikasyonuna maruz bırakılmış gruplarda ise söz konusu enzim düzeylerinin kontrol grubu içerisindeki değerler düzeyinde kaldığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Stx2 toksikasyonu ve protektif özelliği olan rutin kullandığımız çalışmamızda EKG parametrelerine ilişkin belirgin bir patolojiye rastlanmamıştır. Ancak CK ve CK-MB değerlerinin Stx2 uygulanmış ratlarda artış gösterdiği, Stx2 + rutin ve rutin uygulanmış gruplarda ise enzim düzeylerinin kontrol grubu içerisindeki değerlerde kaldığı gözlemlenmiştir. Elde edilen verilere göre rutinin Stx2 toksikasyonun akut dönemde enzim düzeyinde oluşturduğu miyokart hasarının önlenmesinde koruyucu etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of electrocardiography (ECG) findings, CK-MB which is an isoenzyme of CK and CK in rats treated with shiga toxin (Stx2) and to compare the changes in ECG, CK and CK-MB parameters of Stx2 application in routine cured rats. Materials and Methods: The study was carried out on 40 male rats of Sprague-Dawley, aged 12 weeks, weighing 200-250 g. The studies were carried out on the Hemolytic Uremic Syndrome (HUS) model induced by Stx2 (100 ng / kg) in rats. The protective effect of routine active agent on HUS-induced rats was evaluated using two different doses (50 mg / kg, 100 mg / kg), ECG recordings and biochemical cardiac parameters. Results: In our study, when compared with the control group, no significant pathology related to ECG parameters were observed in the acute period and routine cure was applied in the rats exposed to Stx2 toxicity and no significant data were obtained for the ECG findings in the groups exposed to Stx2 toxicity. However, it was observed that CK and CK-MB values increased significantly in the rats exposed to Stx2 toxicity during this process and it was observed that the levels of enzyme in the control group remained in the cured after routine cure and then the groups exposed to Stx2 toxicity. Conclusion: In our routine study with Stx 2 toxicity and protective features, no significant pathology regarding ECG parameters was found. However, it was observed that CK and CK-MB values increased in rats treated with Stx2 toxicity, whereas enzyme levels in Stx + routine and routine groups remained within the control group. According to the obtained data, routine routine Stx2 toxicity is thought to have a protective effect in the prevention of myocardial damage caused by enzyme level in acute period.