Türk ceza hukukunda karşılıksız yararlanma suçu (TCK md.163)
The crime of bad benefit in the Turkish Criminal Law (TCK cl.163)
- Tez No: 556122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Karşılıksız Yararlanma, Hizmet, Otomat, Telefon Hattı, Frekans, Şifreli veya Şifresiz Yayın, Elektrik, Enerji, Doğalgaz, Unrequited Benefit, Service, Automat, Telephone line, Frequency, Encrypted or Unencrypted Broadcast, electricity, water, natural gas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Eski zamanlarda daha az rastlanılan ve ceza hukuku tarafından yaptırım altına alınmayan karşılıksız yararlanma fiilleri toplum yaşantısı ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte tarihsel gelişim süreci içerisinde modern ceza kanunlarında 19. yüzyılın başlarından itibaren önce klasik suç tipleri çerçevesinde cezalandırılmaya başlanmış, ancak bu suç tiplerinin kapsamına sokulmasının zorluğu ve ihtiyacı karşılamaması nedeniyle 20. yüzyılın başlarından itibaren ise ayrı bir suç tipi olarak ceza kanunlarında düzenlenmiştir. Türk ceza hukukunda ise karşılıksız yararlanma fiillerinin artarak toplumda huzursuzluğa neden olması ve uygulamada bu fiillerin kanunilik ilkesine aykırı olarak hırsızlık ve dolandırıcılık suçu kapsamına sokulması nedeniyle ilk olarak 1991 yılında ayrı bir suç olarak Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Bu değişiklikle 765 sayılı Türk Ceza Kanunun 521a maddesinde yeme, içme, konaklama ve ulaşım hizmetlerinden karşılıksız yararlanma fiilleri, 521b maddesinde ise otomatların sunduğu hizmetten karşılıksız yararlanma fiili cezalandırılmıştır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda da karşılıksız yararlanma suç olarak düzenlenmiş ancak bu suçu oluşturan fiiller büyük oranda değişikliğe uğramıştır. Bu kanunun 163. maddesinin birinci fıkrasında otomatların sunduğu hizmetlerden karşılıksız yararlanma, ikinci fıkrasında telefon hatları ile frekanslarından ve elektromanyetik dalgalarla yapılan yayınlardan karşılıksız yararlanma, üçüncü fıkrasında elektrik enerjisi, su ve doğalgazdan karşılıksız yararlanma fiilleri suç olarak düzenlenmiştir. Karşılıksız yararlanma suçunu oluşturan fiillerin çeşitlilik göstermesi ve ne ölçüde ve hangi kıstaslarla ceza hukuku tarafından yaptırım altına alınması sorun teşkil ettiğinden çalışmamızda, karşılıksız yararlanma suçunun bugüne kadar geçirdiği süreç ve mevcut düzenlemesi irdelenmiş, öğreti ve uygulamadaki tartışmalı konulara değinilmiş ve bu konular hakkında farklı görüşlerden ve uygulamadaki kararlardan yararlanılarak karşılıksız yararlanma suçu görüşlerimizle beraber ayrıntılarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical development process, in the course of historical development, the modern criminal laws began to be punished within the framework of classical crime types from the beginning of the 19th century with the development of social life and technology, which are less common in old times and not sanctioned by criminal law.However, because of the difficulty in covering the types of these crimes and their inability to meet the requirements, it has been regulated by criminal laws as a separate type of crime since the beginning of the 20th century. In the Turkish criminal law, the Turkish Penal Code was first established in 1991 as a separate crime due to the fact that the acts of unrequited use have caused increasing unrest in the society and in practice it has been put under the scope of theft and fraud.This amendment to the Turkish Penal Law No. 765 of the 521 substances eating, drinking, gratuitous acts to benefit from accommodation and transport services, and in Article 521B gratuitous benefit from the services offered by the vending machine was actually punished. In the Turkish Penal Code numbered 5237, unrequited exploitation is regulated as a crime, but the acts that have committed this crime have been greatly changed.In the first paragraph of Article 163 of this law, the unlawful use of the services provided by the vending machines, the second paragraph of the telephone lines and frequencies and electromagnetic waves, the use of unrequited, the third paragraph of the electric energy, water and natural gas from the unrequited acts of crime is organized. Because of the diversity of the acts that constitute the crime of unreasonable exploitation and the extent to which and by which criteria and the sanctions imposed by the criminal law poses a problem, in our study, the process and current regulation of the unrequited exploitation crime to date and the controversial issues in teaching and practice are examined and the views of these issues are examined in detail with our opinions about the unrequited use of crime.