Türk sinemasında kayserili tipinin temsil sorunu
Representation issue of being kayseri cast in Turkish cinema
- Tez No: 556161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Tip, Kayseri, Kayserili, Kayserili Tipi, Türk Sineması, Simmel, Habitus, Social Type, Kayseri, Kayseri Cast, Kayseri Type, Turkish Cinema, Simmel, Habitus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsanlar zihinlerindeki anlam karmaşasının son bulması için anlamaya ya da açıklamaya çalıştığı olguları bir kategorizasyona tabi tutar. Bu kategorizasyon sayesinde karmaşık olan olgular düzenli hale gelir ve böylece daha sistematik bir şekilde herhangi bir soruna dair zihinde oluşan sorunlar giderilmiş olur. Klasik sosyologların da, bulundukları dönemde meydana gelen olayları gözlemlerken ve sonrasında bir kuram oluştururken bu kategorik düşünme biçiminden bağımsız hareket ettiklerini düşünmek mümkün değildir. Kategorik düşünme biçiminin aynı zamanda sosyoloji çalışmalarının önemli bir kısmını oluşturan toplumsal tip çalışmalarının ortaya çıkışında da tetikleyici bir rolü olduğu söylenebilir. Toplumsal Tip çalışmalarına baktığımızda karşımıza çıkan ilk ismin Alman sosyolog Georg Simmel olduğu görülür. Alana olan katkısı sebebiyle Simmel'ci bir perspektif ve Simmel'in toplumsal tip çalışmaları Türk Sinemasında Kayserili tipinin temsil sorununu ele alan bu tezde bize rehberlik etmiştir.
Özet (Çeviri)
People categorize the phenomenas which they try to understand to remove the confusions in their minds. Through this categorisation, complex phenomenas become clear and regular, thus the issues in the mind for any kind of problems are solved in a systematic way. It is impossible to think, classical sociologists act independently of this categorical way of thinking while, observing the events and forming a theory in their time. We can also say that, the categorical thinking has a triggering role in the arise of ''social type'' studies which contains an important part of sociology studies. When we look to the studies of ''Social Type'', we see the German Sociologist Georg Simmel in the first lines. Due to its contribution to the research subject, ''Simmelian perspective and Simmel's social type studies'' have guided us in this thesis, which handles with the issue of representation of the Kayseri Cast in Turkish Cinema.