The role of the price revolution in european industrialization: An explanation with respect to the social and economic transformation of Europe
Fiyat Devrimi'nin Avrupa'nın endüstrileşmesindeki rolü: Avrupa'nın sosyal ve ekonomik dönüşümüne bağlı bir açıklama
- Tez No: 556252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER KAYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fiyat Devrimi, çitleme hareketleri, merkantilizm, endüstrileşme, reel ücret, enflasyon, miktar teorisi, enerji fiyatları, kömür, tağşiş, Price Revolution, enclosure movements, industrialization, mercantilism real wages, inflation, quantity theory, energy prices, coal, minting
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Avrupa'nın endüstrileşme süreci iktisat tarihinde bir dönüm noktası oldu. Öyle ki, bu sürecin etkileri hala modern ulus devletler üzerinde görülüyor. Bu sebeple, sürece önemli etkisi olduğu düşünülen Fiyat Devrimi – 16. Yüzyılda Avrupa'da gerçekleşen yüksek enflasyon – konusu sonuçları ve sebepleri ile bu tezde ele alındı. İlk olarak, Avrupa'nın sosyal dönüşümü – feodal yapıdan kapitalist topluma geçiş aşaması – merkantilist çağ da dikkate alınarak ele alındı. Bu aşama ekonomilerin parasallaşması konusunu anlamamız bakımından çok önemlidir. Bu aşama anlatıldıktan sonra, enflasyonun bağlı olduğu metal ithalatı, tağşiş gibi farklı değişkenler üzerinde duruldu. Bununla birlikte, konunun bir fotoğrafını çekmek üzere çeşitli şehirlerdeki fiyat endeksleri ve farklı sektörlerdeki fiyat düzeyleri verildi. Bu aşamadan sonra ise Fiyat Devrimi konusu talep bağlamında, paranın miktar teorisi referans alınarak açıklandı. Ardından, enflasyonun reel etkileri üzerinde duruldu. Buradan hareketle reel ücretler baz alınarak kar enflasyonu konusu açıklanıp gerçek etkileri ayrıştırılmaya çalışıldı. Ek olarak, kar enflasyonu konusunu daha iyi anlatabilmek adına tüketim kalıplarındaki değişimler verildi. Buradaki amaç fiyat yükselişlerinin sektörlere her zaman kar ettirmeyeceği, kişilerin alternatif tüketim mallarına yönelmiş olabileceği gerçeğini vurgulamaktı. Böylece Avrupa'daki endüstri devrimi öncesi sermaye birikimi konusu da genel geçer değerlendirmeler bir kenara bırakılıp verilere dayalı olarak tekrar ele alınmış oldu. Tüm bunların üzerine, endüstrileşmeye giden yolda bir girdi olarak enerji fiyatlarının, kömürün, etkisi tartışıldı. Sonuç olarak bu tez Fiyat Devrimi'nin sanayileşme üzerindeki abartılmış etkilerini hafifletip konuyu sosyal dönüşümler bağlamında tekrar ele alıp sanayileşmeye giden yolda bu dönüşümlerin önemini çitleme hareketlerini de referans alarak vurgulamış oldu.
Özet (Çeviri)
The industrialization period of Europe was a milestone in the economic history. Its consequences are still faced by modern nation states. Hence, the roots of the Price Revolution – the great inflation of sixteenth century which was experienced in Europe – and its effects to this process was questioned in this thesis. First of all the social transformation of Europe – transition from feudalism to capitalism – was briefly analyzed by considering the mercantilist era as well. This period was important for us to focus on the monetization of the economies. At the same time, the relationship between the precious metal inflow, minting activities and the inflation was questioned. To create an insight on the case, price indexes of various cities in Europe and price trends of different sectors were given. Then, the demand base of the Price Revolution – its relationship with the population – was considered in the frame of quantity theory of money. Secondly, the real effects of the inflation was deciphered. Thus, the claim of profit inflation was questioned via real wages. Also, consumption patterns was taken into question to make a consistent analysis on the real effects of the prices. To illustrate, it was questioned that whether there was any alternative consumption good or not. This was important to understand capital accumulation among sectors. Consequently, the magnitude of prices on profits was analyzed. All in all, costs of energy as an input – coal prices – was examined to measure the real cause of the profitability. Finally, the exaggerated effects of the inflation on the industrialization of European economies was pointed out. Instead of looking at the role of inflation in the production process, it was shown that it is more convenient to look its role on the social transformation which have carried the economies to the industrialization by investigating the enclosure movements as well.