Türkiye'nin katı atık enerji potansiyelinin incelenmesi: Eskişehir ili örneği
Investigation of Turkey's solid waste energy potential: the case of Eskişehir province
- Tez No: 559087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGİN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Nüfus Projeksiyonu, Katı Atık, Energy, Population Projection, Solid Waste
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'deki katı atıkların işlenmesinden elde edilebilecek elektrik enerjisi miktarı için bir öngürüsel hesap yapılmıştır. Tahmini hesap Eskişehir İli Katı Atık İşleme Tesisinden elde edilen verilerin yanı sıra, ilin nüfus bilgilerine ve katı atık miktarına da dayanmakta olup ayrıca ulusal ölçeğede genişletilmiştir. Daha sonra, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan yakın tarihli nüfus verileri kullanılarak Aritmetik Artış Metodu (A.A.M.), Geometrik Artış Metodu (G.A.M.), Bileşik Faiz Metodu (B.F.M.) ve İller Bankası Metodu (I.B.M.) kullanılarak nüfus projeksiyonları hesaplanmıştır. 2019 yılı itibariyle, Eskişehir ili verilerine göre Türkiye'nin katı atıklarının işlenmesinden elde edeceği elektrik enerjisi üretim değerinin 4 743 796 megawatt saat ( ya da 4 743 gigawatt saat ) olacağı öngörülmüştür. 2017 yılına ait Türkiye geneli TÜİK verileri ile Eskişehir ilinin katı atıklardan elektrik enerjisi üretim değerleri kullanılarak yapılan oranlamalar sonucu katı atıkların Türkiye enerjisinin %1,52'lik kısmını oluşturacağı öngürülmüştür.
Özet (Çeviri)
On this thesis, for Turkey, We calculate the amount of electric energy obtained from the processing of solid waste. The estimated computation is based on dataset of solid waste processing plant in Eskişehir province as well as the population and the amount of solid waste in the province and the calculation is also extended to do national scale. Subsequently, population projections are calculated by Turkish Statistical Institute via the arithmetic increase, geometric growth, compound interest and the iller banks methods. As of 2019, according to Eskişehir provinces dataset, it is concluded that Turkey can generate approximately 4 743 796 megawatt hour ( or 4 743 gigawatt hour ) electricty from the processing of solid waste. National or provincial of 2017 Turkish Statistical Institute result, proportionate values are made using the electrical energy production from solid waste is foreseen to constitute Turkey % 1,52 of the energy of solid waste.