Kolorektal kanserler için yeni bir tanısal belirteç olarak serum AMDL DR-70 seviyelerinin önemi
The importance of AMDL DR-70 levels as a new diagnostic tool for colorectal cancers
  1. Tez No: 560009
  2. Yazar: SERDAR SARIDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: DR-70, Fibrin Yıkım Ürünleri, Kolorektal Kanserler, DR-70, Fibrin Degradation Products, Colorectal Cancers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
GİRİŞ Fibrin yıkım ürünleri (FYÜ) bir pıhtının parçalanması sırasında ortaya çıkan maddelerdir. Tümör hücrelerinden doğrudan salgılanan birçok lokal ve sistemik etkili, plazminojen aktivatoru, plazmin ve trombin gibi fibrinogenez ve fibrinolizi doğrudan başlatan enzimler bulunmaktadır. Malign hücrelerden yüksek miktarda plazminojen aktivatorü salgılanmakta ve lokal fibrinolizisin kaynağını oluşturmaktadır. Bu plazminojen aktivatorü salgısının kanser için prognostik değeri olduğu görülmektedir. Lokal fibrinolizis ile ortaya çıkan fibrin yıkım ürünlerinin anjiogenez, kemoatraksiyon ve antienflamatuar aktiviteleri bulunmaktadır. Malignite tanılı hastaların plazmasında fibrin yıkım ürünlerinin arttığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. AMDL-ELISA DR-70 testi, fibrin yıkım ürünlerini ölçen bir testtir. Bu test yeni bir biyobelirteç olarak onkoloji alanında kendine kullanım alanı bulabilir. Kolorektal kanserler, tanı, takip ve tedaviye yanıt ve rekürrens durumlarında cerrahi girişim kararı verme anlamında tümör belirteçlerinin en faydalı olduğu kanser grubudur. Tümör belirteçleri, kolon kanserin tanı ve tedavi aşamalarında rutin olarak kullanılır. Günümüzde yeni moleküler tümör belirteçleri daha yüksek sensitivite ve güvenilirlikle kullanım alanı bulmaya başlamıştır. AMAÇ Bu çalışmanın amacı; kolorektal kanser tanılı hastalarda AMDL-ELISA DR-70 testinin bir tümör belirteci olarak potansiyel yerinin belirlenmesidir. Tanı ve takipte kullanılan diğer biyobelirteçlerle karşılaştırılarak preoperatif tanı aşamasında klinik kullanımdaki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. MATERYAL VE METOD Eylül 2017 – Haziran 2018 tarihleri arasında Genel Cerrahi Kliniğine başvuran hastalar arasında, Genel Cerrahi endoskopi ünitesinde total kolonoskopisi yapıldıktan sonra (çekum tabanı görülecek şekilde) kolorektal alanda tümör görülerek yapılan biyopsi neticesinde adenokarsinom tanısı alan hastalar çalışma grubunu oluşturdu. Endoskopi ünitesinde total kolonoskopisi yapılan ve kolorektal alanda tümöre rastlanmayan bireyler kontrol grubunu oluşturdu. Çalışma grubundaki hastaların patoloji sonuçları çıktığında, gönüllü bireylerin ise kolonoskopi işlemi bittiğinde, hastalardan aydınlatılmış onam formları alındıktan sonra endoskopi ünitesi kan alma biriminde venotomi yapılarak 2 adet biyokimya tüpüne 5'er ml venöz kan örneği alındı. Kan tüplerinin biri rutin biyokimya CA19-9 ve CEA seviyeleri çalışılmak üzere biyokimya laboratuvarına gönderildi. Diğer tüpteki kan örneği biyokimya laboratuarında en geç 4 saat içinde santrifüj edildikten sonra jel serum seperatörleri içeren silikonize tüplerde -80 derecede muhafaza edildi. Serumdaki fibrin yıkım ürünlerinin derişim ölçümü 450 nanometrede spektrofotometrik absorbans ölçümü ile gerçekleştirildi.. Gönüllü kontrol grubunun yaş, boy, kilo, cinsiyet gibi demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Çalışma grubundaki hastaların tümör özellikleri, radyolojik ve patolojik evreleri, demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. BULGULAR Çalışma grubunda 95 hasta ve kontrol grubunda 51 sağlıklı, gönüllü birey yeraldı. Kolorektal kanserli(KRK) hastalarda DR-70 düzeyinin cut-off değerini 1,69 𝜇g/mL olarak bulundu. Bu değeri için sensivite %47 ve spesifite %88 olarak hesaplandı. CA19-9 değerinin sensivitesi %30 spesifitesi %85 olarak bulunurken, CEA değerininin sensivitesi %20 iken spesifitesi %92 olarak hesaplandı DR-70'in kolorektal kanserli hastalarda, CEA ve CA19-9'a göre daha spesifik olduğunu saptandı. SONUÇ Sonuç olarak DR-70 titrasyon sonuçları, 1,69𝜇g/mL cut-off değer için %47 duyarlılık ve %88 özgüllük değerleri ile kanser ve kontrol grupları arasında istatiksel olarak anlamlı ölçüm farkı ile KRK tanılı hastaları, sağlıklı kontrol grubundan ayırmada etkin bulunmuştur. Serum DR-70 in kantitatif ölçüm değerleri ile tümör evresi doğru ilişkili olarak saptanmıştır. DR-70'in tümör yükü ile doğru ilişkisinin bulunması preoperatif dönemde DR-70 seviyelerine göre tedavi ve takip program ve prosedürlerinin şekillenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
THE IMPORTANCE OF AMDL DR-70 LEVELS AS A NEW DIAGNOSTIC TOOL FOR COLORECTAL CANCERS INTRODUCTION Fibrin degradation products (FDP) are substances that occur during the breakdown of a coagulum.There are many local and systemic enzymes like plasminogen activator, plasmin and thrombin secreted directly from tumor cells and they are direct initiators of fibrinogenesis and fibrinolysis.A large amount of plasminogen activator is secreted from malignant cells and it is the source of local fibrinolysis.The secretion of this plasminogen activator appears to have a prognostic value for cancer.The fibrin degradation products of local fibrinolysis have effects on angiogenesis, chemoattraction and anti-inflammation.Studies have shown that fibrin degradation products have increased in the plasma of cancer patients.The AMDL-ELISA DR-70 test that measures fibrin degradation products in the blood.This test can be used as a new biomarker in the field of oncology.Tumor markers are most useful in diagnosis, follow-up, treatment response, recurrence and surgical decision making of colorectal cancers.Tumor markers are routinely used in the diagnosis and treatment of colon cancer.Today, new molecular tumor markers with higher sensitivity and reliability.have started to be used. PURPOSE The aim of this study is to put forth the potential role of the AMDL-ELISA DR-70 assay as a tumor marker in patients with colorectal cancer.The comparison with other biomarkers used in diagnosis and follow-up and its clinical use in preoperative diagnosis phase were other aims of the study. PATIENTS AND METHODS Among the patients who applied to the General Surgery Clinic between September 2017 and June 2018, the patients diagnosed with colorectal adenocarcinoma after total colonoscopy in the endoscopy unit of general surgery clinic were included in the study group The control group was consisted of patients who had total colonoscopy with normal findings. Informed consent forms received from all patients and venous blood samples were obtained from the study patients after pathology results and from the control patients after colonoscopy.One of the blood samples was sent to the biochemistry laboratory to study routine biochemistry levels of CA19-9 and CEA. Other blood samples were centrifuged and maintained at -80 ° C in siliconized tubes containing the gel serum separators.The concentration of fibrin degradation products in the serum was measured by spectrophotometric absorbance measurement at 450 nanometers.For samples exceeding 10 mg / L, which is the upper limit of measurement of DR-70 kit, the sample was diluted two or four times and the result was re-calculated.Tumor characteristics, radiological and pathologic stages, demographic features like age, height, weight, gender of all subjects were recorded. RESULTS The study group included 95 patients and 51 healthy volunteers in the control group.The cut-off value of serum AMDL-ELISA DR-70 level was found to be 1.69 𝜇g / mL in patients with colorectal cancer. For this cut-off value, the sensitivity was calculated as 47% and the specificity as 88%.While the sensitivity of CA19-9 is 30% and the specificity is 85%, these values for CEA was 20% and 92%, respectively.Serum DR-70 was found to be more specific than CEA and CA19-9 in colorectal cancer patients. CONCLUSION Serum AMDL-ELISA DR-70 result at 1.66 𝜇g / mL cut-off value was found to be significant to differentiate colorectal cancer patients from healthy individuals with a 47% sensitivity and 88% specificity.Quantitave serum levels of AMDL-ELISA DR-70 was also found to be correlated with tumor stage.The association of serum AMDL-ELISA DR-70 levels with tumor burden may contribute to desicion making in treatment and follow-up programs in preoperative period.