Güçlendirilmiş betonarme kiriş-kolon birleşimlerinin mekanik davranışlarının incelenmesi
Investigation of mechanical behavior of strengthened reinforced concrete beam-column joints
- Tez No: 560906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİNEL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, kiriş-kolon birleşimi, CFRP, çelik ceket, çelik çubuk ankrajı, Strengthening, beam-column joint, CFRP, steel jacket, steel bar anchorage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tezde, yapısal elemanlara CFRP (Karbon Fiber Takviyeli Polimer) güçlendirmesi, çelik ceket ile güçlendirme ve içten ankraj ile çelik çubuk ilave edilmesi gibi çeşitli güçlendirme teknikleri uygulanarak, güçlendirilmiş kiriş kolon birleşimlerinin mekanik davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, 1/1 geometrik ölçekli 10 adet betonarme deney elemanı üretilerek tersinir tekrarlı yükleme altında test edilmiştir. Deney çalışmasında, 2 adet referans eleman, 4 adet CFRP ile güçlendirilmiş deney elemanı, 2 adet içten çubuk ankre edilerek donatılandırılmış deney elemanı ve 1 adet çelik ceket ile güçlendirilmiş deney elemanı olmak üzere toplamda 9 adet deney elemanı test edilmiştir. Elemanlardaki davranış farklılıklarını belirlemek için deplasman, yük ve birim deformasyon ölçümleri alınmış, bu verilerden faydalanılarak rijitlik, enerji tüketimleri, dayanım ve davranışın yanında yük-birim deformasyon ilişkileri de değerlendirilmiştir. Mekanik sonuçlar karşılaştırılarak deney elemanlarının göçme nedeni ortaya çıkarılmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlar, güçlendirme şekillerinin betonarme kiriş- kolon birleşim bölgesi davranışlarını değiştirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to investigate the mechanical behavior of reinforced beam-column joints by applying various strengthening methods such as strengthening with CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer) sheets, steel jacket and adding steel bar as an internal anchorage. Within the scope of the study, 10 reinforced concrete test specimens with 1/1 geometric scale were produced and tested under cyclic loading. A total of 9 test specimens were tested in the laboratory, including 2 reference elements, 4 CFRP-strengthened test elements, 2 internally bar-anchored test elements and 1 steel jacketed test element. Displacement, load and strain measurements were taken in order to determine the behavioral differences in the elements, and stiffness, energy dissipation, strength and load-deformation relationships were evaluated. The mechanical results were compared and the reason for the failure of the experimental elements was revealed. The results obtained from the experiments showed that the strengthening types changed the mechanical behavior of the reinforced concrete beam-column joint.