İÇ MEKAN TASARIMININ ALGORİTMASI
Algorithm of interior design
  1. Tez No: 561514
  2. Yazar: SEMİH ESKİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritma, Yapay, Doğal, Zeka, Tasarım, Mekan, Algorithm, Artificial, Natural, Intelligence, Design, Interior, Space Thesis Director: Doç. Özkal Barış ÖZTÜRK
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yapılan çalışmada öncelikle tasarım kavramının genel yapısı üzerinde durulmuş, bu kavram sayesinde tüm var olanların bütününden detaya doğru var oluş biçimi, sistemli rastgelelik, algoritmik düşünce yaklaşımı ve döngüler üzerinden ele alınarak tasarlayıcılar, tasarımlar, iç mekan tasarlayıcıları ve tasarımı özelinde ele alınmıştır. Çalışmadaki“GİRİŞ”bölümünde konuyla ilgili genel bilgilendirmelere yer verilerek, konunun ele alınış nedenleri, amacı, çalışmanın ortaya çıkışında izlenen yöntem ve yararlanılan kaynaklar açıklanmıştır. Birinci bölümde tasarım kavramı, zeka kavramı akabinde bu kavramın doğal zeka ve yapay zeka olarak iki kategorideki tanımının kendilerine has var olan ve öngörülen yönelimleri, öğrenme yöntemleri ve tepkelerinin oluşum biçimlerine değinilerek tüm bu kavramların birbirleri ile ilişkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde; doğal zekanın ve yapay zekanın yapılarının, tasarlama prensiplerinin saptanması amacıyla analizler ve tespitler yapılarak bu bağlamda sentezlenip çalışmanın ikinci bölümünde sunulmuştur. Üçüncü bölüm ve sonuç bölümünde ise; yukarıda bahsedilen analizler ve sentezler sonucunda tasarlama eyleminin algoritmik yapısı, içerdiği döngüler, iç mekan tasarımı özelinde geliştirilmeye açık öngörüsel algoritma saptaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly the general structure of the concept of design has been emphasized and the concept of existence from the whole of the existing ones to the drift, the systemic randomness, the algorithmic thinking approach and the cycles are handled and the designers, designs, interior design and design are discussed. In the“Introduction”part of the study, general information about the subject was mentioned, the reasons of the subject, the purpose, the methods and resources followed in the emergence of the study were explained. In the first part, the concept of design, the concept of intelligence after the concept of natural intelligence and artificial intelligence in two categories of the specific and prescribed inclinations of their definition, learning methods and the formation of the reaction of all these concepts are discussed in relation to each other. In the second part, in order to determine the design principles of natural intelligence and artificial intelligence, analyzes and determinations are performed and presented in the second part of the study. In the third part and conclusion section; As a result of the analyzes and syntheses mentioned above, the algorithmic structure of the designing action, the loops it contains, and the predictive algorithm determined to be developed for the interior design were carried out.