Sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlanan ailelerin öz şefkat ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Çankırı örneği
An examination of the relationship between self-compassion and life satisfaction of families benefiting from social and economical support service: Çankiri sample
  1. Tez No: 562299
  2. Yazar: SONGÜL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DAŞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, sosyal ve ekonomik destek, yaşam doyum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışmasında sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlanan ailelerin öz şefkat ve yaşam doyumları arasındaki ilişkiler çok yönlü olarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlanan 201 katılımcıdan oluşmaktadır. İlişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilen çalışmanın verileri kişisel bilgi formu, öz şefkat ve yaşam doyum ölçekleri ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizlerine göre sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlanan ailelerin öz şefkat algılarının orta düzeyde yaşam doyumlarının ise düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Katılımcıların öz-şefkat düzeyleri eğitim, aylık gelir ve medeni durumlarına göre farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte kadın katılımcıların erkeklere kıyasla daha yüksek öz-şefkat algısına sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların yaşları arttıkça öz-şefkat algılarının yükseldiği görülmektedir. Sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlanan ailelerin yaşam doyumları cinsiyetlerine, medeni durumlarına ve yaşlarına göre farklılık göstermemektedir. Bununla birlikte katılımcıların eğitim durumları ve aylık gelirleri ile yaşam doyumları arasında anlamlı ilişkiler vardır. Lisans ve Lisansüstü mezunu olan katılımcıların okuma-yazması olmayan katılımcılara kıyasla daha yüksek yaşam doyumuna sahip olduğu görülmüştür. Benzer şekilde katılımcıların aylık gelirleri arttıkça yaşam doyumlarının anlamlı düzeyde arttığı görülmüştür. Son olarak sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlanan ailelerin öz-şefkat algıları ile yaşam doyumları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öz-şefkat algıları olumlu ve yüksek olan katılımcıların yüksek yaşam doyum düzeylerine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, the relations between the self-compassion and satisfaction of life of the families that make use of the social and economic support service model have been examined sophisticatedly. The sample of the research consists of 201 participants that make use of the social and economic support service model. Data of the research that is carried out using relational screening model is collected by personal information form, self-compassion and satisfaction of life measures. According to the analyses of the research data, it is observed that self-compassion of these families is intermediate, and their satisfaction of life is low. Self-compassion levels of the participants differ regarding their levels of education, monthly salary and marriage status. Besides, it is observed that female participants have a higher perception of self-compassion compared to males. Also, self-compassion levels are seen to be increasing as participant age increases. The satisfaction of life level of these families does not differ regarding their gender, marriage status and age. However, there are sensible relations between the life satisfaction level and the monthly salaries and levels of education of the participants. It is observed that participants with bachelor's and post graduate degrees have a higher satisfaction of life compared to the participants that are illiterate. Similarly, it is seen that with increasing monthly salary of participants, the satisfaction of life level has a meaningful increase. Lastly, meaningful correlations have been observed between the self-compassion and satisfaction of life levels of the families making use of the social and economic support service model. It was observed that participants with a high perception of self-compassion have a high level of life satisfaction. Keys Word: Self-compassion, social and economic support, satisfaction of life.