Türkiye'de ki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının karlılık analizi
Profitibility analysis of real estate investments turusts of Turkey
  1. Tez No: 563021
  2. Yazar: PINAR OCAKDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kârlılık analizi, Real estate investment trusts, profitability analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Türkiye'de faaliyet gösteren ve BIST XGMYO endeksine kayıtlı olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın (GYO) kârlılık analizlerinin yapılması ve analiz sonuçlarının finansal bilgi kullanıcıları açısından değerlendirilmesi amacı ile hazırlanan bu araştırma GYO'ların incelenmesi sebebiyle sektörel bir bilgi edinilmesi açısından önem kazanmaktadır. Çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren 33 işletmenin Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan finansal tablolarından elde edilen veriler ışığında 2014 – 2018 yılları arasında, her bir yıla ilişkin kârlılık oranları, her bir işletme için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Araştırma dönemine ait kârlılık analizi yapılırken, kâr ile sermaye arasındaki ilişkiyi gösteren oranlar, kâr ile satışlar arasındaki ilişkiyi gösteren oranlar, işletmenin ortaklarına yeterli derecede gelir sağlayıp sağlayamadığını gösteren oranlar ile kârın mali yükümlülükleri karşılamadaki yeterliliğini ölçen analiz oranları yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmada Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının genel anlamda yapısı, faaliyetleri ve faaliyet alanlarının sınırları, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yatırım yapmanın genel olarak getirileri ve riskleri incelenmiş ve bu risklerin neler olduğu anlatılmıştır. GYO'ların 2014 – 2018 yılları arasındaki kârlılık oranlarının hesaplanması, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve araştırma kapsamında olan dönem içerisinde işletmelerin kârlılık oranlarının yıllar itibari ile gösterdiği değişim incelenmiş ve aynı zamanda işletmelerin vergi ve faiz yüklerinin kârlılıklarını nasıl etkilediği, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kârlılıklarının önemi, ülke ekonomisine katkısı ve sektördeki önemi anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren ve BIST XGMYO endeksine kayıtlı olan Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kârlılık durumları incelenmiş ve gayrimenkul sektörüne yönelik değerlendirmelerde ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aiming at both conducting profitability analysis of the Real Estate Investment Trusts which are registered at BIST XGMYO in Turkey and evaluating the results from the point of financial information users, this study is important in exploring the Real Estate Investment Trusts in Turkey to present a sectoral picture. In this study, the profitability ratios of 33 Real Estate Investment Trusts in Turkey were calculated for each year between 2014 – 2018 years and firm through the financial tables which were released at Public Briefing Platform Kamu (KAP). While conducting the profitability analysis of the Real Estate Investment Trusts in Turkey for the period of 2014-2018, the ratios which show the relationship between a) profitability and funding, b) profitability and sales, c) the financial income of the partners and the sufficiency of the profitability in meeting the financial liabilities were used. This study explored the structure, activities and their boundaries of the Real Estate Investment Trusts, the gainings and risks of investing at Real Estate Investment Trusts, and presented the possible risks in that sense. For this purpose, the Real Estate Investment Trusts in Turkey were analysed in terms of their profitability ratios for the years between 2014- 2018. In that sense, the analysis of the profitability of 33 Real Estate Investment Trusts in Turkey were conducted for each year between 2014 and 2018 and evaluated accordingly. Besides, how the load of tax and interest of Real Estate Investment Trusts in Turkey affect the profitability, the importance of the profitability of Real Estate Investment Trusts in Turkey were explored and presented while presenting their importance in the sector and Turkish economy. The profitability analysis of 33 Real Estate Investment Trusts which are registered at BIST XGMYO in Turkey was conducted. In that sense, evaluations and suggestions were presented at the sectoral level.