Ratlarda midpalatal sutur osteotomisi ile uygulanan üst çene genişletmesi sonrası kemik oluşumuna tannik asitin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of tannic acid on bone formation after maxillary expansion with midpalatal sutur osteotomy in rats
- Tez No: 563105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kemik formasyonu, rat, tannik asit, üst çene genişletmesi, Bone formation, maxillary expansion, rat, tannic acid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Ratlarda Midpalatal Sutur Osteotomisi ile Uygulanan Üst Çene Genişletmesi Sonrası Kemik Oluşumuna Tannik Asitin Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, midpalatal sutur osteotomisi ile üst çene genişletmesi sonrası ratlarda tannik asitin (TA) kemik oluşumu üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 250-300 gr ağırlığında 40 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat kullanılmıştır. Ratlar rastgele seçilerek kontrol grubu, 1, 10 ve 100 mg TA grubu olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Genel anestezi altında midpalatal sutur, osteotomi ile 1,5 mm açılarak santral dişler arasına yerleştirilen coil spring ile sabitlenmiştir. 20 günlük konsolidasyon periyodu boyunca, ratlara her gün belirlenen miktarda TA, kontrol grubuna ise distile su oral gavaj ile verilmiştir. Konsolidasyon periyodu sonunda denekler sakrifiye edilmiş, histolojik inceleme yapılmak üzere rat maksillalarından örnekler alınmıştır. Yapılan histolojik incelemelerde osteoblast, osteoklast ve damar sayısı, yeni kemik alanı ve fibröz doku alanı değerlendirilmiştir. Bulgular: Osteoblast, damar sayısı, yeni kemik ve fibröz doku alanının dozla orantılı olarak TA gruplarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. Osteoklast sayısı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen bulgulara göre, TA'nın yeni kemik yapımını stimüle ederek ekspansiyon bölgesinde kemik oluşumuna katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Effect of Tannic Acid on Bone Formation After Maxillary Expansion With Midpalatal Sutur Osteotomy in Rats Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of tannic acid on the bone formation in rats after maxillary expansion with midpalatal suture osteotomy. Materials and Methods: In our study, 40 Sprague Dawley male rats weighing 250-300 gr were used. Rats were randomly divided into four equal groups as control groups, 1 mg tannic acid, 10 mg tannic acid and 100 mg tannic acid. Under general anesthesia, the midpalatal suture was opened 1.5 mm with osteotomy and then it was fixed with a coil spring placed between the central teeth. During 20 days of consolidation period, for rats were given daily doses of tannic acid for 20 days and the control group was given distilled water by oral gavage. At the end of the consolidation period, the subjects were sacrificed and samples were taken from the rat maxillaries for histological examination. In the histological examinations, number of osteoblast, osteoclast and vessels, new bone area and fibrous tissue area were evaluated. Results: Number of osteoblast and blood vessels, new bone and fibrous tissue area were found to be statistically higher in tannic acid groups in a dose-dependent manner (1, 10, 100 mg TA) compared to the control group. There was no statistically significant difference in the number of osteoclasts between the groups. Conclusion: According to the results of our study, we can conclude that tannic acid contributes to bone formation in the expansion region by stimulating new bone formation.