Sosyal medyada gerçeklik ve sanal kimlik ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Reality and virtual identity in social media: A researchon university students
  1. Tez No: 563155
  2. Yazar: BURCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ, Gerçeklik, Kimlik, Halkla İlişkiler, İletişim, Social Network, Reality, Identity, Public Relations, Communication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Değişen ve gelişen dünyanın teknolojiyi insanlara sunması sonucu toplum-birey ilişkileri değişmektedir. İnsanlar gün geçtikçe sosyal ağlarda daha fazla vakit geçirmektedirler. Günümüzde her alanda iletişimin gerçekleşmesini sağlayan sosyal platformlar oluşmaktadır. İnsanların bu sosyal ağlarda oluşan bağlamlarda gösterdikleri davranış ve fikirler, kimliklerinin oluşumunda etkin olmaktadır. Bu çalışmada; sosyal medya platformlarında oluşan sanal kimliklerin gerçeklik ile değişkenlik içerisinde olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda bireyde oluşan benlik ve yansıttıkları kimlikleriyle; bulundukları ortamlarda gösterilmesi beklenen davranış örüntülerine değinilecektir. Aynı zamanda hızla yaygınlaşan ve toplumda oluşan algıya etken olan internete yer verilecektir. Araştırmada kimliğin oluşumunda yer edinen unsurların, etkileşimler sonucunda sergilenen kimliğin toplumsal ve bireysel etkileri değerlendirilecektir. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal platformlar (Facebook, Twitter, İnstagram vb.) üzerindeki tutumları, davranışları ve oluşturdukları kimliklerine ilişkin değerlendirme yapılacaktır. Hazırlanan bir anketle öğrencilerin sosyal ağlara bakış açısı araştırılacaktır. Böylelikle iletişimin toplum ve birey üzerindeki oluşturduğu kimlik unsurlarıyla, sanal kimliğin sosyal ortamda nasıl ilerlediğine değinilecektir. Günümüzde her ortamda yer alan sosyal ağların bireylerin kimliklerine etkilerinin ne derece olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The technological advancement is increasing every day and as result of this; communication between individual and society changes its form as well. People spend more and more time on social networks. Nowadays, there are great quantity social media platforms that allow communication in every aspect. Behavioural approach and ideas that people present in the contexts created in these social media networks effects in the creation of their identity. The aim of this study is; to show that there are differences between the virtual identity and the real identities of people on social media platforms. In this context, with the identity and self-reflections in the individual; the behaviour patterns expected to be shown in the platform where they are observed will be mentioned. At the same time, the study will refer the internet; as a rapidly spreading usage factor which reflects perception in society. In the study, the reasons for the creation of identity, the identity exhibited as a result of interactions that effects on society and individual will be evaluated. In this research, the attitudes, behaviours and identities of university students on social platforms (Facebook, Twitter, Instagram etc.) will be evaluated. The survey will examine the students; perspective on social networks. Thus, with the information provided by the identity elements created by communication on the society and the individual, how the virtual identity progresses in the social platform will be mentioned. At the present time, individuals located in any enviroment, the impact of social networking has been shown to what extent the identity.