Tarihi olaylar ışığında Uluslararası Hukuk açısından Ermeni talepleri
Armenian demands in terms of International Law in the light of historical events
  1. Tez No: 563392
  2. Yazar: İBRAHİM ERCAN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Meselesi, Soykırım, Diaspora, Armenian Issue, Genocide, Diaspora
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Birinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen“Ermeni Zorunlu Sevki”ve sonrasında yaşanan olaylar bugün dahi Türk dış politikasının en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Ermeni Devleti ve diaspora, meseleyi“kan davası”gibi görmekte, Avrupalı Devletler ve birçok ülke, giderek artan bir biçimde 1915 olaylarının“soykırım”olduğunu parlementoları aracılığıyla kabul etmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti'nin, sorunun çözümü için“ortak tarih komisyonu”kurulması gerektiği yönündeki talebi görmezden gelinmekte ve bu mesele her“24 Nisan'da”Türkiye'nin önüne getirilmektedir. 1915 olaylarının uluslararası hukuk ve soykırıma dair uluslararası mahkemelerce verilen içtihatlar yönünden değerlendirilmesinde, soykırım iddialarının hukuki dayanaktan yoksun olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, 1915 olaylarını doğuran tarihi hadiselerin yanısıra sorunun uluslararası hukuk açısından değerlendirilmesine çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
“The Armenian Deportation”, which occurred during the First World War, and the events that took place later on still remain being one of the most crucial issues of the Turkish foreign policy even today. The Armenian State and the diaspora sees the issue as a“blood feud”. The European States and many other countries in the world have increasingly accepted the 1915 incidents as“genocide”via their parliaments. Turkish Republic's offer to establish a“joint history commission”for the resolution of the problem is ignored and this issue is placed before Turkey every April 24th. The evaluation of the 1915 incidents in terms of international law and judicial opinions given by international genocidal courts seems to be legally groundless. In this study, as well as the historical events that resulted in 1915 incidents, the issue will try to be evaluated in terms of international law.