Diyarbakır ekolojik koşullarında pamuğun (Gossypium hirsutum L.) bazı genotiplerinin verim ve lif kalite özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 564108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Verim, lif kalite özellikleri, genotip, korelasyon, biplot analizi, Yield, fiber quality traits, genotype and location, correlation, biplot analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışma, Diyarbakır ili Merkez ve Bismil ilçeleri ekolojik koşullarında 2018 yılında 9 adet pamuk çeşide aday hatları (Aday 1-9) ile 3 adet standart pamuk çeşidinin (ST468, BA119 ve DP396) materyal olarak kullanılmış ve deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada bazı verim özellikleri (tek koza pamuk kütlü ağırlığı, pamuk kütlü verimi, çırçır randımanı ve 100 tohum ağırlığı) ve bazı lif kalite özellikleri (lif inceliği, lif uzunluğu, lif kopma dayanıklılığı ve iplik olabilirlik indeksi) yönüyle incelenerek; genotip, lokasyon ve özellik ilişkilerinin araştırılması ve irdelenmesi amacı ile yapılmıştır. İncelenen özellikler ayrı ayrı incelendiğinde genel itibariyle istatistikî olarak genotipler arasında önemli farklılıklar saptanırken, lokasyonlar arasında herhangi önemli bir farklılık saptanmamıştır. Ancak tüm özellikler bir bütün olarak incelendiğinde Bismil ekolojik lokasyonu ile Diyarbakır Merkez ekolojik lokasyonu arasında farklıkların yüksek olduğu; Aday-1, Aday-2, Aday-3, Aday-7, Aday-9 ve ST468 genotipleri de Diyarbakır Merkez ekolojik lokasyonunda, Aday-8 genotipinin ise Bismil ekolojik lokasyonuna tavsiye edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out in randomized block design with 3 replications 9 cotton lines (Line 1-9) and 3 standard cotton varieties (ST468, BA119, and DP396) were used as material in Diyarbakır Central and Bismil ecological conditions in 2018. The study was carried out to investigate the genotype, location and property relations by examining some yield traits (single boll seed cotton weight, seed cotton yield, ginning rate, and 100 seed weight) and some fiber quality traits (fiber fineness, upper half mean lenght, fiber strength and spinning consistency index). When the examined features were evaluated separately, the differences between genotypes were found to be statistically significant, while the differences between locations were not significant. However, when all traits are examined as a whole, the differences between Bismil ecological location and Diyarbakır ecological location are high; Line1, Line2, Line3, Line7, Line9 and ST468 genotypes can be suggested to Diyarbakır Central ecological location and Line8 genotype will be suggested to be Bismil ecological location.