Evsel atık su arıtma tesisi çamurlarından fosfor kazanımı ve yeniden kullanımlarının araştırılması
Investigation of phosphorus recovery and reuse from domestic wastewater treatment plant sludges
  1. Tez No: 564152
  2. Yazar: NIGAR ZEYNALOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Çamur, Fosfor, Fosfor Geri Kazanımı, Sıvı Ekstraksiyon Metodu, Waste Sludge, Phosphorus, Phosphorus Recovery, Liquid Extraction Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye'de ve Dünya'da çevre açısından en önemli problemlerden biri arıtım tesislerinden çıkan çamurun yeniden kullanılabilir hale getirilmesidir. Atık su arıtım tesislerinden çıkan çamur, içerdiği yüksek miktardaki organik madde, besin maddeleri, patojen mikroorganizmalar ve ağır metallerden dolayı çevre açısından oldukça zararlıdır. Bu yüzden atık çamurun çeşitli proseslerden geçirilerek doğaya kazandırılması ve yeniden kullanılması önemlidir. Bu çalışmada atık su arıtma tesislerinden çıkan atık çamurdan fosfor geri kazanımı ve gübre olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Böylece yılda tonlarca oluşan atık çamur ve bunun için ödenen bertaraf maliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda Muğla ilinde bulunan Köyceğiz atık su arıtım tesisinden atık çamur örnekleri alınmıştır. Laboratuvara getirilen çamurun bir kısmı 103 oC'de kurutulmuş bir kısmı da 850 oC'de yakıldıktan sonra sıvı ekstraksiyon metoduyla farklı derişimlerde asit ve baz çözeltileri kullanılarak katı sıvı ekstraksiyonu ile fosfor geri kazanımı çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen verilere göre 850 oC'de yakılmış çamur örneklerinden asit çözeltisi yardımı ile en yüksek fosfor geri kazanımı (37,5 gr/kg) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey and in the world one of the most important problems for the environment which is make it available reuse of sludge from treatment plant. Sludge, gained from wastewater treatment plants is highly harmful to the environment due to the high content of organic matter, nutrients, pathogenic microorganisms and heavy metals. Therefore, it is important to reuse the waste sludge through various processes and regain it to nature. In this study, phosphorus recycles from wastewater treatment plants and their usability as fertilizer were investigated. In this way, it is aimed to reduce the amount of waste sludge and the costs of disposal. For this purpose, waste sludge samples were taken from wastewater treatment plants in Muğla province. Some of the sludge, brought to the laboratory, was dried at a temperature of 103 °C and then burned at 850 °C. The liquid extraction method was used to obtain phosphorus recycle with solid liquid extraction using acid and base solutions at different concentrations. According to the obtained data, the highest phosphorus recycle (37,5 gr/kg) was obtained by using acid solutionfrom the burned sludge samples at 850 oC.