A Stochastic analysis of the influence of climatic variability on the leachate collection efficiency and groundwater pollution risk at landfill sites
Katı atık depolama sahalarında iklimsel değişikliğin sızıntı suyu toplama verimine ve yeraltı suyu kirlilik riskine etkisinin tahmini analizi
- Tez No: 56453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzenli depolama, yer seçimi, çalışması, iklimsel değişkenlik, süzüntü suyu toplama-geçirimsiz tabaka, toprakta kirlilik taşınımı. vı, Landfill, site selection, performance, climatic variability, leachate collection-liner, unsaturated-zone transport
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARINDA İKLİMSEL DE?İŞKENLİ?İN SÜZÜNTÜ SUYU TOPLAMA VERİMİNE VE YERALTI SUYU KİRLİLİK RİSKİNE ETKİSİNİN TAHMİNİ ANALİZİ Aksakal, Sultan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kahraman Ünlü Ocak 1996, 147 sayfa İnsanların refah ve sağlığının korunması için en önemli ihtiyaçlardan birisi de ürettiği atıkları hastalık yaymasını önlemek üzere düzenli olarak depolamasıdır. Atıkların bertaraf edileceği diğer yöntemler olmasına rağmen, düzenli depolama en çok başvurulan ve en ekonomik yöntem olmayı sürdürmektedir. Ancak, yanlış yer seçimi ve yetersiz toplama sistemi tasarımlarından dolayı yeraltı suyu kirlilikleri diğer çevre sorunlarıyla beraber oluşmaktadır. Tezde, çeşitli tasarım yaklaşımları ve farklı iklim koşulları altında atık depolama sahalarının çalışmasını değerlendirebilen; süzüntü suyundan yeraltı suyu kirlenme riskini en aza indirebilmek üzere uygun yer ve tasarım parametreleri seçiminde kullanılabilen bir model geliştirildi. Geliştirilen model“iklimsel değişkenlik”,“süzüntü suyu toplama-geçirimsiz tabaka”ve“toprakta kirlilik taşınımı”alt modellerinden oluşmaktadır. Model kullanılarak yönetmeliklerce kabul edilebilenen yüksek konsantrasyonu aşma olasılığının bulunmasında kullanılmak üzere yeraltı suyundaki en yüksek kirlilik konsantrasyonun olasılık dağılımı elde edilebilir. Yapılan duyarlılık analizleri modelin kil ve drenaj tabakasının hidrolik iletkenliklerine ve süzüntü suyu toplama boruları arasındaki mesafeye ve süzüntü suyundaki kirlilik konsantrasyonuna oldukça duyarlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, model yağan yağmurun derinliğine yani iklimsel değişkenliğe de duyarlıdır. Modelin uygulaması nemli, ılıman ve kurak iklim koşullarında ortaya çıkabilecek yeraltı suyu kirlilik risklerini değerlendirmek üzere Rize, Adana ve Ankara'da bulunduğu varsayılan depolama sahaları dikkate alınarak yapıldı. Buna ek olarak, Mamak Katı Atık Döküm Sahasına ait mevcut veriler kullanılarak modelin bir örnek uygulaması yapıldı. Elde edilen sonuçlar tasarım parametrelerinin seçiminin süzüntü suyu toplama sisteminin verimi ile maksimum kirlilik konsantrasyonu dağılımlarının hem aralığını ve büyüklüğünü hem de dağılımın tipini değiştirdiğini göstermiştir. Mamak Katı Atık Döküm Sahasında yapılan çalışmanın sonuçlan uygun süzüntü suyu toplama sistemi tasarımının yeraltı suyu kirlenme riskini ve süzüntü suyu miktarının % 85'nin toplanmasıyla yeraltı suyu kirlenmesini önemli ölçüde azaltacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STOCHASTIC ANALYSIS OF THE INFLUENCE OF CLIMATIC VARIABILITY ON THE LEACHATE COLLECTION EFFICIENCY AND GROUNDWATER POLLUTION RISK AT LANDFILL SITES Aksakal, Sultan M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kahraman Ünlü January 1 996, 1 47 pages One of the primary needs for the protection of man's health and welfare is the sanitary disposal of his waste, thus preventing the spread of disease. Although, there are other methods to manage wastes, landfills continue to be the most commonly used and cost effective waste disposal method. However, due to improper selection of waste disposal sites and inadequate designs of leachate collection system, contamination in groundwater may occur together with other environmental problems. In this study, a model was developed for the evaluation of landfill performance under various design considerations and different climatic conditions that allows the selection of proper site and design parameters to minimize the risk of groundwater pollution from leachate. It is composed of a climatic variability, a leachate collection-liner and an unsaturated-zone transport submodels. The model mproduces a probability distribution function of maximum contaminant concentration at the water table that can be used to determine the probability of exceeding the maximum allowable concentrations. Sensitivity analysis showed that the model is highly sensitive to hydraulic conductivity ratio of the clay liner to the overlying sand layer, drain spacing between collectors and the contaminant concentration in the leachate. The model is also sensitive to the depth of water delivered per rainfall, i.e., climatic variability. Applications of the model were illustrated for climatically different hypothetical sites in Rize, Adana and Ankara to show the differences of groundwater pollution risk under humid, moderate and arid climatic conditions. In addition, the model was applied to a case study for the Mamak Solid Waste Disposal Site using the available site specific data. The results showed that the selection of design parameters affects range, magnitude and type of the distributions of leachate collection efficiency and maximum contaminant concentrations at the water table. The results of the case study indicated that selection of appropriate leachate collection system design reduced the risk of groundwater pollution and at least 85% of the leachate volume should be collected to control the groundwater pollution significantly at the Mamak Solid Waste Disposal Site.