Burdur Susuz Han'ın koruma sorunları ve yeniden işlevlendirilme önerileri
Protection problems of Burdur Susuz Khan and recommendations for re-use
- Tez No: 565099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM ATEŞ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Susuz Han, yeniden işlevlendirme, çağdaş ek yapı, tarihi yapılar, Susuz Khan, re-functionalization, contemporary annex, historical buildings
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Burdur Susuz Han'ın Koruma Sorunları Ve Yeniden İşlevlendirilme Önerileri Döne Rabia BAKIR Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Malzeme Teknolojileri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sevim ATEŞ CAN Haziran, 2019 Bu tez çalışmasında, Burdur İli'nin Bucak İlçesi'nin Susuz Köyü'nde bulunan restorasyonu yapılmış Susuz Han ele alınmıştır. Tez dahilinde, tarihi yapıların, koruma gereklilikleri, geleceğe aktarımındaki etkenler, yeniden işlevlendirmenin önemi ve işlevlendirme yapılırken“çağdaş ek yapı”olgusu, örnekleri ile aktarılmaya çalışılmıştır. Ele alınan tarihi yapının Anadolu Selçuklu Dönemi'nde yapılması sebebiyle bulunduğu dönemin sosyoekonomik, mimari ögeleriyle birlikte çevresindeki benzer yapılarında özellikleri ve mevcut durumları aktarılmıştır. Susuz Han'ın yeniden kullanılma durumu edinilen bilgiler dahilinde değerlendirilip verilebilecek fonksiyona göre tarihi yapı bütünlüğüne zarar vermemesi amaçlanarak yeni fonksiyonunu da destekleyecek nitelikte ve yapının orijinal durumuna da atıfta bulunacak çağdaş ek yapı alternatifleri tasarlanmaya, malzeme verimliliği yönünden değerlendirilmeye ve üç boyutlu görsellerle desteklenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Protection Problems of Burdur Susuz Khan and Recommendations for Re-use Döne Rabia BAKIR Burdur Mehmet Akif Ersoy University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Material Technology Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sevim ATEŞ CAN June, 2019 This thesis is a review of the renovated Susuz Caravanserai, located on Susuz Village within Bucak province of Burdur. In this thesis, historical structures, conservation and protection requirements, factors in transferring to the future, the importance of re-functionalization and additional contemporary structure-phenomenons are tried to be explained with various examples. As the historical structure was built during the Anatolian Seljuk Period, the characteristics and current statuses of the similar structures in the surrounding areas, along with the socioeconomic and architectural elements of the period in which it was found, were explained in detail. In order to avoid damaging the integrity of the historical building according to the functiton that can be given and evaluated within the informations obtained from the structure, the use of contemporary design of the additional building alternatives that will also support the original condition of Susuz Han and to evaluate the material efficieny and to be supported with three-dimensional visual have been tried.