Kültürel miras alanlarinda kamusal mekân yaratma ve halk katiliminin rolü.
The role of citizen participation and placemaking in cultural heritage areas.
- Tez No: 567158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR DİLEK ERBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Citizen participation, Placemaking, Heritage Areas, Public space, Heritage Management Plans
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kentsel alanlarda kültürel mirasın son yıllarda korunması, şehirlerimizin tarihi, kültürel ve ekonomik merkezinin önemi nedeniyle planlama açısından önemli bir faktör hâline gelmiştir. Tüm düzeylerde paydaşları dâhil eden bu mirasa yönelik sürdürülebilir koruma ve kamusal mekân yaratma faaliyetlerini garanti altına almak amacıyla, dünya mirası unvanıyla ya da bu unvan olmaksızın farklı alanlarda miras yönetim planları formül hâline getirilmiş ve uygulanmıştır. Bu tezin amacı, vatandaş katılımına ilişkin çerçeveleri ve bazı değerlendirme katsayılarını, miras alanlarında kamusal alanların algılanışını ve söz konusu unsurların iki örnek kapsamında miras yönetim planlarının formülasyonuna yönelik etkilerini ortaya koymaktır. kamusal mekân yaratma kavramı bu analiz için çok önemlidir çünkü şehirlerdeki ortak alanların toplu şekilde inşa edilmesine vurgu yapılmaktadır. Mekân algısı ve toplulukların tasarım ve planlama kararlarına katılımı da dikkat çekmektedir. Kültürel miras alanları kapsamında dengeli ve sürdürülebilir yönetim için bu fikir çok önemlidir. İstanbul (Türkiye) ve Bogota (Kolombiya) bu araştırma için analiz edilen şehirlerdir. Bu şehirlerin farklı bir bağlamı, tarihi ve miras olguları bulunmaktadır. İstanbul ve Bogota, farklı kılavuzlar izlendiğinde bile toplulukları ve kullanıcıları farklı oranlarda kapsayan miras alanlarının yönetimine yönelik bir ana çerçeve oluşturmak için uygundur. Çalışmanın metodolojisi ile başlayacak olursak katılım ve kamusal mekân yaratma kavramına yönelik teoriler ve modeller, araştırmaya yönelik ilk çerçeveyi tanımlamaktadır. Bu süreci, kamusal alanın tanımı, rolleri ve yönetim planları vasıtasıyla kentsel miras alanlarındaki merkezi unsurlar olarak koruma, yönetim ve kolektif sorumluluklara yönelik kamusal kullanımı takip etmektedir. Her örnekte olanak sağlanan planlama sistemi ve katılım süreci, tarihi alanlar ve miras alanları için önerilen yönetim planına yönelik bir çerçeve olarak sunulmuştur. Bu araştırma bizlere resmi birimler tarafından sunulan ve onaylanan unsurlar ile kamusal farkındalık ve olan yaklaşımı arasındaki zıtlıkları anlamamıza olanak tanısa da her şehirdeki miras yönetim faaliyetinin bağlamının anlaşılması için farklılıkları ve diğer önemli özellikleri ile birlikte hedefler, özellikler ve katılım süreçleri sunulmakta ve yürütülmektedir. Resmi kaynaklardan edinilen veriler her iki örnekte de paydaşlarla yürütülen anketlerle ve görüşmelerle birlikte incelenmiş ve kültürel miras yönetim planları ile önerilen ve öngörülen katılım faaliyeti ve paydaşların bu süreçlere yönelik algıları arasındaki tezatlığın aydınlatılması amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: vatandaş katılımı, kamusal mekân yaratma, miras alanları, kamusal alan, miras yönetim planları.
Özet (Çeviri)
In recent decades the protection of cultural heritage in urban areas has become a central factor in planning because of its importance as historical, culture and economic centre of our cities. The Heritage management plans that have been formulated and implemented in different places, with or without the world heritage recognition, to try to guarantee the sustainable protection, conservation and placemaking of this heritage involving all stakeholders at all levels. The purpose of this thesis is to present the framework and some assessment parameters related to the citizen participation and perception of the public spaces in heritage areas and their effect in the formulation of heritage management plans in two different cases. For this analysis, the concept of placemaking is vital because it implies the collective construction of common spaces in cities: the sense of place and the participation of communities in the design and planning decisions. In the areas of cultural heritage, this idea is vital for its balanced and sustainable administration. Istanbul (Turkey) and Bogota (Colombia) are the cases analysed for this research. They have a different context, history and heritage recognition, both willing to set a mainframe for the management of heritage areas involving in varying degrees the communities and users, even when following different guidelines. Beginning with the methodology of the work, theories and models on participation and the concept of Placemaking, define the first frame to the research. Then it comes the definition of public space, its role and appropriation as central elements in urban heritage areas towards its protection, management and collective responsibilities through the management plans. The planning system and the participation allowed in each case is presented as a framework for the management plan proposed for their historical and heritage areas. Aims, features and participation processes of the plans, with all their differences and virtues, are presented to understand the context of the heritage management in each city, although this research allows us to know the contrasts between what is proposed and endorsed by official entities and the public awareness and approach to the plans. The data collected from official sources was reviewed with the surveys and interviews made to stakeholders in both cases, to bring to the light the contrast between the participation proposed and estimated by the Cultural Heritage Management Plans and the stakeholder's perception on these processes.