Simosyriphus aegyptius (Wiedemann), 1830 (Diptera: Syrphidae)'un erik unlu yaprakbiti [Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Hemiptera: Aphididae)] üzerinde yaşam çizelgesi ve predasyon oranlarının belirlenmesi
Determination of predation capacity and life table parameters of Simosyriphus aegyptius (wiedemann), 1830 (Diptera: syrphidae) on mealy plum aphid [Hyalopterus pruni (geoffroy) (Hemiptera: Aphididae)
  1. Tez No: 567487
  2. Yazar: NURAY TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hyalopterus pruni, Predasyon oranı, Simosyriphus aegyptius, Yaşam çizelgesi, Hyalopterus pruni, Life table, Predation rate, Simosyriphus aegyptius
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Syrphidae familyasına ait bireylerin larvaları tarımsal üretimde zararlı olarak bilinen birçok tür ile beslenmektedir. Bu durum zararlı ile mücadelede biyolojik silah olarak kullanımını da beraberinde getirmektedir. Yapılan bu çalışmada Simosyriphus aegyptius (Wiedemann), 1830 (Diptera: Syrphidae)'un erik unlu yaprakbiti [Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Hemiptera: Aphididae)] üstünde predasyon kapasitesi ve yaşam çizelgesi parametreleri hesaplanmıştır. Çalışma 2017 yılında, 25 C sıcaklık, %60±10 orantılı nem ve 16:8 saatlik aydınlık-karanlık koşullara sahip iklim odasında yürütülmüştür. Simosyriphus aegyptius'un ergin öncesi ortalama gelişme süresi 23.13 gün, dişi bireylerin yaşam uzunluğu 34.57 gün, erkek bireylerin yaşam uzunluğu ise 32.00 gün olarak belirlenmiştir. Preovipozisyon süresi (APOP) 6.18 gün, toplam preovipozisyon süresi (TPOP) 21.86 gün, ovipozisyon süresi 10.29 gün, doğurganlık oranı 100.71 yumurta ve canlılık oranı %34 olarak hesaplanmıştır. Kalıtsal üreme yeteneği (r) 0.103 gün-1, artış oranı sınırı () 1.108 gün-1, net üreme gücü (R_0) 15.00 yumurta/döl ve ortalama döl süresi (T) 26.37 gün olarak bulunmuştur. Ergin öncesi predasyon oranı 820.21 av/avcı olarak bulunmuş olup en yüksek predasyon oranı 3. larva döneminde (545.64 av/avcı) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The larvae of individuals belonging to the Syrphidae family are fed with many species known as pest in agricultural production. This situation brings with they the use of biological weapons in the control against pests. In this study, predation capacity and life table parameters of Simosyriphus aegyptius (Wiedemann), 1830 (Diptera: Syrphidae) on Mealy plum aphid [Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Hemiptera: Aphididae)] were estimated. The study was carried out in 2017 in a climatic room which was adjusted to 25 °C Temperature, 60 ± 10 % Relative Humidity and 16: 8 hours light-dark periods. The mean preadult period of S. aegyptius was 23.13 days, female individuals had a life time of 34.57 days and male individuals had a life time of 32.00 days. Preoviposition period (APOP) was calculated as 6.18 days, total preoviposition period (TPOP) was 21.86 days, oviposition period was 10.29 days, fecundity rate was 100.71 eggs and survival rate was 34 %. The life table parameters were estimated as follows: the intrinsic rate of increase (r) was 0.103 day-1, the finite rate of increase (λ) was 1.108 day-1, net reproductive rate (R0) was 15.00 eggs/generation and mean generation time (T) was 26.37 days. Pre-adult predation rate was found as 820.21 preys/predator and the highest predation rate was observed in the 3rd larval stage (545.64 preys/predator).