Usability of borax tailings in building bricks as an additive
  1. Tez No: 56749
  2. Yazar: TUNCAY USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: inşaat Tuğlası, Boraks, Atık Değerlendirme iv, Building Brick, Borax, Waste Utilization in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma Etibank Kırka Borax İşletmesi atıklarının boraksın flaks rolü ve atıklar ile tuğla killerinin kimyasal bileşen bakımından benzerliği sebebiyle inşaat tuğlası yapımında kullanılabilme olasılığının belirlenmesi ile ilgilidir. Bu amaçla sırasıyla % 10, % 20, % 30 % 40 ve 100% atık malzeme içeren beş tip tuğla gurubu, aynı oranlarda ve kalsine edilmiş atık malzeme içeren beş tip tuğla gurubu ve sadece normal tuğla kili içeren tuğla gurubu 700°C, 800°C ve 900°C de pişirilmiştir ve pişirilen tuğlalar üzerinde dayanım testleri yapılmıştır. En yüksek dayanımı gösteren tuğlalar diğer tuğla testlerine tabi tutulmuşlardır. Çalışma sonunda Kırka Borax İşletmesi atıklarının katkı olarak kullanılmasıyla yeterli kalitede inşaat tuğlasının daha düşük sıcaklıklarda ve daha az maliyetle üretilmesinin mümkün olabileceği belirlenmiştir. Ayrıca, 900 °C de pişirilen atık katkılı tuğlaların atık içermeyen tuğlalardan daha kaliteli oldukları bulunmuştur. 6
Özet (Çeviri)
This research is concerned with the determining the possibility of the use of Etibank Kırka Borax Works tailings in building bricks as an additive due to flux role of borax and similarity between these tailings and ordinary brick clays with respect to their chemical components. For this purpose, five kinds of bricks containing 10 %, 20 %, 30 %, 40 % and 100 % tailings material, bricks containing the same percentage calcined tailings material, and bricks containing only ordinary brick clay were fired at 700°C, 800°C, and 900°C and strength tests were carried out on the fired bricks. The brick groups showing the highest strength were subjected to other brick tests. At the end of the study it was determined that that it would be possible to manufacture building bricks of sufficient qualities at lower temperatures with cost saving by using the tailings of Kırka Borax Works as additive. Morover, bricks with tailings addition fired at 900 °C were found to have better qualities than bricks with no tailings addition.