KOBİ lerin yerel gazete reklamları ile sosyal medya reklamlarına bakış açısı
The perspective of SMES on local newspaper advertisements and social media advertisements
  1. Tez No: 568465
  2. Yazar: BEKİR BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, Journalism, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Yerel Gazete, Sosyal Medya, KOBİ, Advertising, Local Newspaper, Social Media, SME
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İnsanlar doğası gereği çevresine vermek istedikleri mesajları, o günün teknolojisi, bilgisi ve imkanları dahilinde iletmeye çalışmıştır. İnsanların mesaj verme isteği reklamcılığın temellerini oluşturmuştur. Reklam ve reklamcılık hızla gelişen teknoloji ile birlikte zamanla şekillenmiştir. Özellikle matbaanın icadıyla büyük bir gelişim gösteren reklam ve reklamcılık, en etkili basılı kitle iletişim aracı olan gazetelerin ortaya çıkmasıyla büyük kitlelere ulaşmada etkili bir araç olmuştur. Gelişen teknolojiyle şekillenmeye devam eden reklam ve reklamcılık; radyo, televizyon, internet ve özellikle Web 2.0 doğuşuyla ortaya çıkan“Sosyal Medya”ile farklı bir boyut kazanmıştır. İki yönlü iletişime imkan sağlayan sosyal medyanın insan hayatına girmesi ve insanlar için artık vazgeçilmez bir parça haline gelmesi reklamcılığı ve reklamverenleri de etkilemiştir. Reklamverenler artık daha az maliyet, daha kısa zamanda büyük kitlelere ulaşabilmektedir. Bu durum tek geçim kaynağı reklamlar/ilanlar olan gazeteleri derinden etkilemiştir.“Kobilerin Yerel Gazete Reklamları İle Sosyal Medya Reklamlarına Bakış Açısı”başlıklı bu araştırmada; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Trabzon ilinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) yerel gazete reklamları ile sosyal medya reklamlarına bakış açısı anket (survey) araştırma tekniğinden yararlanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
By the nature of people have tried to convey the messages they want to give to their environment within the conditions, technology and knowledge of that day. Desire of the give messages of people to another have formed basics of advertising. Advertisement and advertising have been shapped in time with rapidly evolving technology. Especially with the invention of the printing press devoloping advertisement and advertising have become an effective means of reaching large audiences with the emergence of newspapers, which are the most effective printed mass media. Advertisement and advertising have continued to be shapped with devoloping technology. They have gained a different dimension with the emergence of radio, television, internet and especially 'Social Media' rise with the birth of Web 2.0. The introduction of social media, which enables two-way communication, to become an indispensable part of people's lives have affected the advertising and advertisers. Advertisers can now reach large audiences in less cost and less time. This situation has profound impacted on the newspapers, whose only source of income been advertisements.“The Perspective of SMEs on Local Newspaper Advertisements and Social Media Advertisements ”with title in this study; Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) operating in Trabzon province in the Eastern Black Sea Region have examined by using survey research technique. Local newspaper ads and social media ads perspective of them have been scrutinized.