MAD 21880 numaralı Ahkâm Defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the Judgment Book MAD 21880
  1. Tez No: 569066
  2. Yazar: SEVDE EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KÜPELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkâm defteri, Gümrük, Gümrük vergisi, İzmir, Cizye, Tüccar, Ahkam registers, Customs, Customs duty, İzmir, Poll tax (jizva), Trader
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ahkâm defterleri 17. yüzyılda yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu defterler genellikle mali meseleleri içermekte olup üzerinde çalıştığımız MAD 21880 Numaralı Ahkâm Defteri ise Hicri 1082-1104 (1671-1693) yıllarını kapsamaktadır. Özelde İzmir ve Batı Anadolu bölgesinin genelde ise Osmanlı İmparatorluğu'nun iktisadi ve sosyal durumu hakkında bilgi vermektedir. Defterdeki hükümlerin kaydedildiği süre IV. Mehmed, II. Süleyman ve II. Ahmed'in saltanat dönemlerini kapsamaktadır. Defterin içerdiği hükümler, bu dönem boyunca vuku bulan siyasi ve askeri gelişmelerin, devletin merkezi düzeninin ve ekonomik sisteminin nasıl etkilendiği hususunda fikir sahibi olmamızı sağlamaktadır. Hükümlerin kaydedildiği dönem (1671- 1693), Osmanlı Devleti'nin sürekli savaş halinde olduğu bir dönemdir. Lehistan ve Avusturya ile olan savaşlar Osmanlı Devleti'nin Orta Avrupa'da güç kaybetmesine sebep olurken özellikle Venedik ile 24 yıl süren Girit Savaşı, Osmanlı Devleti'ni hem askeri hem ekonomik açıdan bir hayli yıpratmıştır. Çalışmamıza konu olan ahkâm defteri, Batılı devletlerin Batı Anadolu'daki ticari faaliyetler hakkında da bilgi vermektedir. Ayrıca, gümrüklerde ticari faaliyette bulunan tüccarlar ve karşılaştıkları sorunlar, ithalat ve ihracatı yapılan ürünler ve 17. yüzyılda yıldızı parlayan İzmir gümrüğünün faal konumu hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Defter; Osmanlı Devleti'nin, askeri ve siyasi çatışma içinde bulunduğu devletlerin tebaası ile ticari faaliyetlerin devam ettirilmesi için harcadığı çabayı net bir şekilde göstermesi bakımından da kayda değer bilgiler ihtiva etmektedir. Defterdeki hükümler, Osmanlı Devleti'nin ve özellikle de İzmir'in Avrupalı devletler açısından ticari önemini net bir şekilde göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Edict book became common in 17th century and generally included financial matters. Number MAD 21880 Edict Book being in progress includes the Hijri 1082- 1104 (m.1671-1693) years. It gives information about financial and social conditions of İzmir and East Anatolia in private and Ottoman Empire in general. Within the period the book has been recorded, IV. Mehmed, II. Süleyman ve II. Ahmed reigned in their times. Taken records give us an idea about how the state was influenced in terms of central order and economy by the negative political and military developments which occured in this period. When the time of the book considered (1671-1693) it was the period that Ottoman Empire was in a war with powerful states and lost its power. While wars with Poland and Austria was bringing about loosing its power, especially war with Venice lasting for 24 years wore out the Ottoman Empire much in terms of both military and economic. Edict book being talked about shows which states Ottoman Empire was engaged in commercial activities. It includes information about traders at customs and imported and exported products, at the same time it provides information about active location in trade of customs of İzmir breakout star of the 17th century. Moreover the book provides very important information in terms of showing ongoing commercial activities without being interrupted with states in political and military conflict. In this case, it shows very clearly commercially importance of Ottoman Empire and especially İzmir for the European states.