Knn ve yapay sinir ağları kullanarak sistem etkinliği ve kalite kaybı tahmini
Forecast of the efficiency and loss of quality by KNN and artificial neural networks methods
- Tez No: 569845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACİRE OYA YÜREGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, KNN, MS Excel Solver, Kalite Kaybı, Artificial Neural Networks, KNN, MS Excel Solver, Loss of Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tez çalışmasında, otomasyona dayalı seri üretim yapan sistemlerde oluşan kalite kayıplarının önceki veriler kullanılarak ve analiz edilerek tahmin edilmesi ve çıkan sonuçların çalışanların performans değerlendirme sistemi için girdi sağlaması amaçlanmıştır. Bu çalışma sistemin verimliliği artırılacak ve sistemin devamlılığını güçlü bir şekilde sürdürmesine katkı sağlanacaktır. Çalışma sırasında geriye dönük 650 günlük veri kullanılmış olup bu veriler; KNN ve Yapay Sinir Ağları algoritmalarının MS Excel programına entegre edilmesi ile kalite kaybı tahminlemesi yapılmıştır. Yapılan tahminlemeler sonucu oluşan sapmalar incelenmiştir. Oluşan sapmalar ile ilgili karşılaştırma tabloları oluşturulmuş ve sonuç olarak en az sapma ile tahminleme yapan yöntemin Yapay Sinir Ağları algoritması olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, It is aimed to analyze the quality losses occurring in automation based mass production systems by using the previous data and to provide input for the employees' performance evaluation system. This study will increase the efficiency of the system and contribute to the continuity of the system. During the study, retrospective 650-day data were used, this data; KNN and Artificial Neural Networks algorithms are integrated into MS Excel program. Then, quality loss estimation is performed. The deviations of the predictions are examined. As a result, it has been decided that the artificial neural networks algorithm gives better results.