Mardin-Derik yöresi üst kretase yaşlı birimlerin planktonik foraminiferalarla planktonik foraminiferalarla biyostratigrafi incelemesi
A Biostratigraphic study on the planktonic foraminifera of the upper cretaceous units in the Mardin-Derik region
  1. Tez No: 5700
  2. Yazar: FERUDUN KURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDİA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BiyoBtratigrafi, Alt- Orta Kestriştiyen, Planktonu: floraminifera, Kardin-Derik YöreBİ, Bozova Ibraasyonu
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
-i- ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARDİN- DERİK YÖRESİ ÜST KRETASE YA^>LI BİRİMLERİN PLANKTON! K FORAtoİNİFERALARLA BÎYOSTRATİGRAFİK İNCELE-s/lESİ Ferudun KÜRÜ Ankara. Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Vedia TOKER 198b, Sayfa: 126 Jüri: ]3oç.DrBAli KOÇYÎ?ÎT Doç. Dr.Nurettin uONEL Doç. Dr »Vedia ÎOKBR Mar-lin ilinin güneybatısınla yeralan Mazıdağı yöre sinde Apsiyen-Eosen yaşlı oluşuklar yüzeylemektedir. Ça lışma konusu Nestriştiyen yaşlı oluşuklar olup marn, kil li kireçtaşı ve kireçtaşı ile temsil edilmektedir. Yörede yaklaşık 5Ö0m. kalınlığındaki Bozova formasyonunun kapsa dığı 34 planktonik forarainifera incelenmiştir. İnceleme sonucu Kestriştiyen zaman aralığında Globotruncana falso- stuarti ve Gansserina ^ansserl biyozonları ayırtlanmış ve Globotruncana aegyptiaca ile Gansserina wiedenmayeri alt zonları tanımlanmıştır. Bu biyozonlar konu edilen düzey lerde tanımlanmış olan dünya çapındaki biyozonlarla karşı la stırı İmi şt ir. Planktonik foraminif erlere göre çalışılan aralıkta Glo hotruncana falsostuarti. Globotruncana ae^yptiaca ve Gan sserina wiedenmayeri aşmalı menzil zonu, Gansserina gan- sseri menzil zonu ortaya konmuştur. £u zoniarııı varlığı Bozova Formasyonu 'nun yaşını Alt - Orta Kestriştiyen olar.-... rak ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
-ii- ABSTRACT Masters Thesis A BIO STRATI GRAPHIC STUDY ON THE PLANKTONIC FORAMI Kİ FERA O i1 THE UPPER CRETACEOUS UNITS IN THE MARDİN - DERİK REGION. Ferudun KÜRÜ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Vedia TOKER I906. Page: 12b. Jury: Assoc. Prof.Dr. Ali KOÇYİ?İT Assoc. Prof.Dr. Nurettin SONEL Assoc. Prof.Dr. Vedia TOKER In the Mazıdağı region located in the southwestern part of Mardin, the Aptian - Eocene formations are expo sed. The study ' subject is the'Maastrichtian formations' which. are characterized by marl, argillaceous limestone and limestones. In the Bozova.Formation of about 500m in thickness 34 planktonic foraminifera have been identified. As a result of this investigation within the time interval of Maastrichtian, Globotruncana falsostuartl and Gansserina gansseri zones, Globotruncana aegyptiaca and Gansserina wi- edenmayeri subzones have been established. These biozones have been correlated with the previously established global zones. According to the planktonic foraminifers, the Globot runcana falsostuarti. Globotruncana aegyptiaca and Gansserir na wiedenmayeri concurrent range zones and Gansserina gan sseri range zone have been proposed. The chronostratigraphic interpretation of these zones has indicated that the age of The Bozova Formation is Lower - Middle Maastrichtian. Key Words : Bio stratigraphy, lower-Middle Maastrichtian, Planktonic Foraminifera, Mardin-Derik Area, Bozova Formation.