Yayılı temeller, geleneksel ve bilgisayar hesap metodlarının karşılaştırılması
The comparison of the conventional and computational calculating methods in design of mat foundations
  1. Tez No: 57096
  2. Yazar: SEDAT SERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mat foundation, depth of the foundation, finite element method
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı özellikle Adapazan'nda çok kullanılan yayılı temellerin dizaynında kullanılan geleneksel ve bilgisayar hesap metodlanmn karşılaştınlmasıdır. Birinci bölümde, konu açıklanarak giriş bilgileri verilmiştir. İkinci bölümde, temeller hakkında genel bilgiler sunulup sınıflandırma yapılmış ve yüzeysel temellerin taşıma gücü açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, yayılı temeller incelenmiş; yayılı temel türleri, işlevleri ve kullanıldıkları durumlar belirtilmiştir. Daha sonra kil ve kumda oturan yayılı temellerin taşıma gücünün bulunması anlatılmıştır. Bu bölümde son olarak temel oturmaları ve oturma limitleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, yayılı temellerin geleneksel ve bilgisayar hesap metodlanyla dizaynı anlatılmış ve bu metodlarm kabulleri sunulmuştur. Beşinci bölümde, hesapta kullanılan ( LUSAS Finite Element Method ) Lusas sonlu elemanlar yöntemi paket programı hakkında bilgi verilmiş, yapılan sayısal uygulamanın bazı giriş bilgileri ile sonuçlan şekiller ve grafikler halinde sunulmuştur. Altıncı bölümde sonuçlar, yedinci bölümde de tartışma ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comperate the conventional and computational calculating methods in design of mat foundations that is widespread in Adapazarı. In the first chapter, the subject matter is introduced and general information given. In the second chapter, the basic information about footings have been presented and they have been classified. Then, bearing capacity of shallow footings has been explained. In the third chapter, mat foundations have been examined. Then, the calculation of the bearing capacity of mat foundations clay and sand has been explained. Lastly, some information about settlements and settlement criteries of footing have been presented. In the fourth chapter, the design of mat foundations with the traditional and computational methods have been explained and the assumption of tilse methods have been presented. In the fifth chapter, Lusas Finite Element Method has been explained and some data and the results are presented as shape and graphic. In the sixth chapter, the results are presented. In the last chapter, the discussion, comments and findings are presented.