Samsun çevresinde yayılış gösteren bazı dikotil bitkilerin yaprakları üzerinde morfolojik, anatomik ve mikromorfolojik bir çalışma
Morphological, anatomical and micromorphological studyon some dicotyledon plants living around samsun
  1. Tez No: 571137
  2. Yazar: YUNUS GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Dikotiledon, Yaprak, Anatomi, Morfoloji, Mikromorfoloji, Dicotyledon, Leaf, Anatomy, Morphology, Micromorphology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Samsun çevresinde yayılış gösteren bazı dikotil bitkilerin (Centaurium erythraea Rafn, Cichorium intybus L., Cistus creticus L., Dianthus armeria L., Verbascum gnaphalodes M. Bieb.) yaprakları morfolojik, mikromorfolojik ve anatomik olarak incelenmiştir. Türlere ait örnekler Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüs alanı içerisiden toplanmıştır. Morfolojik incelemelerde kenar şekilleri, aya şekilleri, petiol özellikleri, kaulin yaprakların ve braktelerin varlığı, tüylenme durumu, yaprak tipi, stipul bulunup bulunmadığı gibi özellikler belirlenmiştir. Anatomik incelemelerde, türlerin yaprak kısımlarından alınan enine ve yüzeysel kesitler incelenerek, türlerin mezofil tipi, stoma şekli, kın varlığı gibi anatomik özellikleri ortaya konulmuştur. Mikromorfolojik incelemelerde ise türlerin yaprak yüzeyinde bulunan stoma ve tüy yapıları hakkında açıklayıcı bilgiler verilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the leaves of some dicotyledon plants (Centaurium erythraea Rafn, Cichorium intybus L., Cistus creticus L., Dianthus armeria L., Verbascum gnaphalodes M. Bieb.) distributed around Samsun were examined morphologically, micromorphologically and anatomically. The specimens were collected from the campus area of Ondokuz Mayıs University. In the morphological investigations, the features such as margin shapes, blade shapes, petiole characteristics, presence of cauline leaves and bracts, pubescence status, leaf type, presence of stipule were identified. In the anatomical investigations, cross-sections and superficial sections taken from the leaf parts of the species were examined and the anatomical features of the species such as mesophyll type, stomata shape and the presence of leaf sheath were revealed. In micromorphological investigations, it was aimed to give explanatory information about the stomata and trichome structures of the species on the leaf surface.