Sosyal medya bağımlılığı ve din: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi örneği
Dependence of social media and religion: The example of MUIF
- Tez No: 571212
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Religion, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya ve İlahiyat, Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığının Dini Hayata Etkileri, Social Media, Social Media and Theology, Social Media Addiction, Social Media Addiction's Effect on Religious Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Sosyal medya kavramı, dünyamıza ve ülkemize hızlı girişiyle kendinden ve yaptıklarından çokça söz ettirmiştir ve ettirmeye de devam edeceğe benziyor. Birçok farklı alanda çalışılmaya, anlaşılmaya ihtiyaç duyan sosyal medya, bireylerin uzun süreli kullanımları neticesinde bağımlılık oluşturur hale geldiği, yapılan araştırmalarca ifade edilmiştir. Tam da bu noktada farklı alanlar tarafından araştırılırken sosyal medya ve sosyal medya bağımlılığının dine, dindar gençlere ve bu gençlerin dini düşünce, hayat, ibadetlerine etkilerinin araştırılması gerekliliği hissedilmiştir. Bu alanda yapılan çalışmaların neredeyse yok denebilecek kadar az olması çalışmanın ve araştırmanın önemli hale gelmesini de sağlamıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli niteliğinde olup ilahiyat fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanım amaçları ile sosyal medya ve dini hayatlarına olan etkilerine yönelik algıları arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla iki farklı ölçme aracı geliştirilmiştir. Birincisi, 10 maddelik 5'li likert şeklinde tasarlanan ''Sosyal Medya Dini Kullanım Amaçları Ölçeği'' ile ikincisi 14 maddelik 5'li likert ''Sosyal Medya Bağımlılığı ve Dini Hayata Etkileri Ölçeği'' geliştirilmiştir. Veriler 372 ilahiyat fakültesi öğrencisinin katılımıyla toplanmıştır. Böylece bu çalışma ile cevap aranan birçok başlığa veriler üzerinden cevap bulunmuştur. Yapılan bu araştırma için geliştirilen ölçme aracının literatüre katkı sağlaması yanında yapılmak istenen yeni çalışmalara fayda sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media concept was talked about itself since it emerged in the world and in Turkey. It seems that it will be talked in future too. Studies show that social media which is being studied and tried to be understood in different branches causes addiction to the people who use it for a long time. At this point, it is understood that social media's effect on religion and religious young people and their religious view, life and worship should be researched. There are few studies on this topic so our study has become more significant. This research is relational scanning type. It is aimed to understand if there is a relationship between theology students' aim of using of social media and their perception of social media's effect on their religious life. To do this, two different kinds of scale instruments have been developed. The first one is“Social Media Religious Using Aim Scale”which consists 10 items on 5 likert scale. The second one is ''Social Media Addiction and its Effect on Religious Life Scale" which consists 14 items on 5 likert. Data have been collected by the participation of 365 theology students. Therefore, with the aid of this study most of the questions about this issue have been answered. It is expected that the scale instruments which have developed for this research will contribute to the literature and the new studies.