Aliağa bölgesinde coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak gürültü kirliliğinin haritalandırılması
Noise pollution mapping in aliaga region using geographical information syestem
  1. Tez No: 571233
  2. Yazar: AHMED ZAKARIA SAEED HASSEN ALQERSHI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CEMAL TÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aliağa, Gürültü Kirliliği, CBS, Haritalar, TCEEGE, Aliağa, Noise Pollution, GIS, Maps, TCEEGE
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmanın amacı TCEEGE limanında farklı dönemlerde ve operasyonlar sırasında oluşan gürültünün şiddet ve yoğunluk dağılımını ortaya koymaktır. Metot olarak, TCEEGE limanında, gürültü seviyelerinin haritalanması amacıyla; Giriş, CTS, rıhtım A, rıhtım B, rıhtım C, A sahası, C sahası ve bakım üzerinde 8 ayrı ölçüm istasyonu belirlenmiştir. Gürültü ölçümü yapılan ölçüm istasyonlarının koordinatları ise GPS Essentials uygulaması ile tespit edilmiştir. Gürültü seviyelerini ölçmek için, kalibrasyonu yapılmış olan SL- 814 marka gürültü seviyesi ölçüm cihazı kullanılmıştır. Seçilen ve koordinatları alınan 8 adet ölçüm istasyonunda 10 Haziran 2019' da (1 Gün) 10.00-12.00 saatleri arasında sabah, 13.00-15.00 saatleri arasında öğle ve 15.00-17.00 saatleri arasında akşam gürültü ölçümleri yapılmıştır. Ölçüm sonucu bulunan gürültü değerleri ve istasyonların koordinatları Arcgis 10.4.1 Desktop (Interpolation Inverse Distance Weighted (IDW)) paket programı kullanılarak, gürültü seviyeleri şeklinde haritaya girilmiş ve çalışma yerinin sabah, öğlen ve akşam saatlerindeki gürültü kirliliğini gösterir haritalar ayrı ayrı çıkarılmıştır. Çalışma sonucu, öğle vaktindeki ve Rıhtım A′daki gürültü seviyeleri en yüksek seviye olarak tespit edilmiştir ve bunun sebebi ise operasyon ve trafiğin artmasına bağlanmaktadır. Gürültü değerlerinin normal sınırlar içinde olmadığı açıklanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the severity and intensity distribution of the noise generated during different periods and operations in the TCEEGE port. As a method, 8 different measuring stations were identified on the Entrance, CTS, Docks A, Docks B, Docks C, A area, C area and maintenance for mapping noise levels in TCEEGE port. The coordinates of the noise measurement stations were determined with GPS Essentials application. To measure the noise levels, the calibrated SL-814 brand noise level meter was used. In the 8 measurement stations selected and coordinated, the noise measurements were performed on 10 June 2019 (1 Day) between 10.00-12.00 in the morning, between 1.00-3.00 in the afternoon and 3.00-5.00 in the evening. The noise values and the coordinates of the stations as a result of the measurement were entered into the map in the form of noise levels by using Arcgis 10.4.1 Desktop (Interpolation Inverse Distance Weighted) package program and the maps showing the noise pollution of the work place in the morning, noon and evening hours were extracted separately. As a result of the study, the noise levels at Noon and Dock A were found to be the highest and this could be explained by the increase in operation and traffic. Noise values can be explained not within normal limits.