İbn Hişâm'ın Es-Sire'sinde Esbab-ı Nüzul ile ilgili bilgilerin tespiti ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of information related to Asbab Al-Nuzul in Ibn Hisham's Al-Seerah
  1. Tez No: 572368
  2. Yazar: RUKİYE ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Hişâm, Sîre, Esbâb-ı Nüzul, Sure, Rivayet, Ibn Hisham, al-Seerah, Asbab Nuzul, Sura, Myth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
“İbn Hişâm'ın es-Sire'sinde Esbab-ı Nüzul İle İlgili Bilgilerin Tespiti ve Değerlendirilmesi”adlı çalışmamızda, İbn Hişâm'ın esbab-ı nüzul rivayetlerine yaklaşımını tespit ettik. Tez, giriş, iki bölüm, tablolar ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi hakkında açıklama yapılmıştır. Ayrıca İbn Hişâm'ın, hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde,“Siret-i İbn Hişâm'da Esbab-ı Nüzulün Ele Alınışı”irdelenmiştir. Bu bölümde, rivayet kalıplarına ve konularına göre tasnif yapılmış ve bunlar alt başlıklar şeklinde verilmiştir. İkinci bölümde,“İbn Hişâm'ın Esbab-ı Nüzulün Surelere Göre İşlenişi”ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu bölümde, ayetlerin nüzul sırasına göre aktarımı, alt başlıklar şeklinde verilmiştir. Çalışmamız tabloların sunumu, esere ait genel bir değerlendirme ve tavsiye ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our work named as“Detection and evaluation of information related to Asbab Nuzul at Ibn Hisham's al-Seerah”, we detected Ibn Hisham's Asbab Nuzul to have a myth approach. It is consisted of thesis, introduction, two sections, tables and conclusion. In the introduction part there is an explanation on the topic of the study, goal, significance and methodology. Besides, the information on life and works of art of Ibn Hişam's was given. In the first section,“Undertaking of the Asbab Nuzul at al-Seerah Ibn Hisham”was examined. In this section, classification has been done according to its rules and themes and these were presented as subtopics. In the second section, information on“Studying Ibn Hisham's Nuzul Asbab according to suras”was given. In this section, verses of the Quran are presented as subtopics with respect to their revelation dates. Our study comes to an end with a demonstration of tables, general evaluation regarding the work of art and recommendation.