Türk politika söyleminde kılgısal uslamlama
Practical reasoning in turkish political discourse
  1. Tez No: 572612
  2. Yazar: PINAR DANIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM SONGÜL ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Siyasal Bilimler, Linguistics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Politika Söylemi, Sav Söylemi, Kılgısal Uslamlama Modeli, Kılgısal Sav, Politics, Political Discourse, Argumentative Discourse, Practical Reasoning Model, Practical Argument
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dilbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Politika, etkinliklerinin söylemsel olarak gerçekleştirildiği toplumsal alanlardan biridir. Bu toplumsal alanda politika aktörleri olarak politikacılar, seslendikleri kitleleri kendi görüşleri ve ideolojileri doğrultusunda ikna etmeye çalışmaktadır. Politika söylemi bu yönüyle, Eleştirel Söylem Çözümlemesi'nin inceleme alanlarından biridir. Bireyleri ikna etme temeline dayanan politika söyleminde politikacılar, kendi görüşlerini haklı çıkarmak ya da karşıt görüşleri yalanlamak amacıyla sıklıkla savlamaya başvurmaktadır. Bu nedenle politika söylemi sav metin tipi özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada; 2019 Yerel Seçimleri öncesi Millet ve Cumhur İttifakı'nın üç büyükşehirdeki (İstanbul, Ankara, İzmir) altı adayı tarafından kullanılan kılgısal uslamlamaların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, adayların farklı tarihlerde aynı TV kanalında ve programındaki görüşmeleri Fairclough ve Fairclough'ın (2012)“Kılgısal Uslamlama Modeli”kullanılarak çözümlenmiş ve şu araştırma sorularına yanıt aranmıştır:“Türk politika söyleminde yerel seçimler bağlamında ne türden kılgısal uslamlamalar kullanılmaktadır?”,“Cumhur ve Millet İttifakı adayları arasında kılgısal uslamlamalar farklılık göstermekte midir?”ve“Kılgısal uslamlamalar kentler açısından değerlendirildiğinde farklılıklar var mıdır?”. Veri tabanının çözümlenmesiyle elde edilen bulgular doğrultusunda iki ittifakın adayları tarafından da yerel sorunlara, projelere ve seçmene ilişkin benzer iddialar ileri sürüldüğü; ancak genel politikaya, belediye yönetimine ilişkin konulardaki iddiaların iki ittifak arasında farklılık gösterdiği ve seçim sürecinin kendisine yönelik iddiaların yalnızca Millet İttifakı adayları tarafından ileri sürüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Politics is one of the social domains in which its practices are discursively realised. In this social domain, politicians as political actors try to persuade the masses to whom they address in the direction of their own opinions and ideologies. Political discourse, with this aspect, is one of the areas of Critical Discourse Analysis. Political discourse which is based on the persuasion of public, politicians often use argumentation to justify their own views or refute opposing views. Therefore, political discourse is a type of argumentative text type. In this study, it is aimed to identify the practical reasoning structures used by the six candidates of the Millet and Cumhur Alliances in three metropolitan cities before 2019 Local Elections. For this purpose, the interviews of six candidates on different dates and on the same TV channel and program were analyzed using“Practical Reasoning Model”of Fairclough and Fairclough (2012) to answer the research questions:“What kind of practical reasoning structures are used in the context of local elections in Turkish political discourse?”,“Do the practical reasoning structures used in the context of local election in Turkish political discourse differ between two alliances?”and“Is there any difference in terms of cities?”. According to findings obtained from the analysis of data base, it was found that similar claims were asserted by both alliance candidates about local issues, projects and voters; however, it was found that the claims about general politics and municipal administration differed between two alliances and that the claims about election were asserted only by the candidates of Millet Alliance.