Parametrik Tasarım Yaklaşımı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi doğu kıyısının düzenlenmesi
Landscaping the eastern coastal region of Van Yüzüncü Yıl University by The Parametric Design Approach
  1. Tez No: 573945
  2. Yazar: MUSTAFA CEM ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ŞATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritma, Mimari Tasarım, Parametrik Tasarım, Parametrisizm, Alghorithm, Architectural Design, Parametric Design, Parametri-cism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
PARAMETRİK TASARIM YAKLAŞIMI İLE VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ DOĞU KIYISININ DÜZENLENMESİ ÇANKAYA, Mustafa Cem Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Onur ŞATIR Temmuz 2019, 69 sayfa Teknolojinin doğa üzerinde hakimiyet kurma düşüncesi 20.yy'da insanoğlunu etkisi altına almış ve 21.yy da ise bu düşünce daha da güçlenerek etkisini göstermiştir. Bir çok bilim dalında, özellikle bilgisayar bilimlerinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan yazılım kavramı bilimin hem gelişmesini sağlamış hem de bilimi kolaylaştırmıştır. Teknolojinin diğer bilimler gibi Mimarlığı da etkilemesi mimarlık kavramlarını değişime uğratmıştır. Bu değişim Mimarlığı, geleneksel bağlamdan kopararak yeni arayışlara itmiştir. Doğa bilimlerinin odak noktasına konulması ile birlikte Mimarlık, doğada var olan biçimleri araştırmaya başlamış ve bunların tasarımda nasıl uygulanacağına dair fikirler gelişimi üzerine yoğunlaşmıştır. Tezin birinci bölümünde parametrik tasarımın ortaya çıkışı, gelişimi, parametrisizm akımı, parametrik tasarım örnekleri ile tezin amacı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ise parametrik tasarım kavramı ile yapılmış olan çalışmalar taranmış olup bu çalışmalara dair literatür bildirişleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde tez kullanılan materyaller açıklanmış ve bu materyallerin hangi metotlar kullanılarak uygulanacağı üzerine bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde tezin konusu olan“Parametrik Tasarım Yaklaşımı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Doğu Kıyısının Düzenlenmesi”ne ait proje önerisi ortaya konulmuş ve bu proje önerisinde elde edilen bulgular belirtilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise parametrik tasarım yaklaşımı ile tasarlanmış olan projenin avantajları, dezavantajları geleceği tartışılarak bir çıkarım saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LANDSCAPING THE EASTERN COASTAL REGION OF VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITY BY THE PARAMETRIC DESIGN APPROACH ÇANKAYA, Mustafa Cem M. Sc. Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Onur ŞATIR July 2019, 69 pages The idea of dominating the nature of technology in the 20th century under the influence of human beings and the 21st century, this thought has become stronger. In many fields of science, the concept of software, which emerged especially with the de-velopment of computer science, provided both the development of science and facilitat-ed science. The influence of technology on architecture as well as other sciences has changed the concepts of architecture. This change has pushed the architecture away from the traditional context and pushed it into a new search. With the inclusion of natu-ral sciences at the focal point, Architecture began to explore the forms that exist in na-ture and focused on the development of ideas about how to apply them in design. In the first part of the thesis, the emergence of parametric design, its develop-ment, parameter flow, parametric design examples and the aim of the thesis are present-ed. In the second part, the studies which were done with the parametric design concept were scanned and literature reports were made about these studies. In the third chapter, the materials used in the thesis are explained and information is given on the methods to be applied. In the fourth chapter, the project proposal of the "Landscaping The Eastern Coastal Region of Van Yuzuncu Yıl University By The Parametric Design Approach, which is the subject of the thesis, is presented and the findings obtained in this project proposal are stated. In the fifth and last chapter, the advantages and disadvantages of the project, which was designed with a parametric design approach, were discussed and an inference was determined.