Servikal smearde 'hpv pozitif sitoloji negatif' saptanan hastalarda kolposkopik bakı ve biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of coloscopic biopsy in patients with 'hpv positive cytology negative' in cervical current
- Tez No: 574588
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN ÖZSARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Servikal Sürüntü, HPV, Sitoloji, Kolposkopik Bakı, Biyopsi, Cervical Swab, HPV, Cytology, Colposcopic Bleeding, Biopsy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, servikal smear sonuçları negatif fakat HPV tiplendirme pozitif olan ve kolposkopik bakıda lezyon izlenen veya izlenmeyen rastgele dört kadran örnekleme yapılan hastaların histolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız Temmuz-Aralık 2017 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne smear sonucu 'HPV pozitif sitolojik bakısı negatif' olarak başvuran 21-65 yaş aralığında 118 hasta üzerinde yapılmıştır. Her hastanın onamı alındıktan sonra Reid indeksi kullanılarak kolposkopik bakı yapılmıştır. Daha sonra takibinde endoservikal kanal örneklemesi ve servikal biyopsi alınmıştır. Her hastaya %5 asetik asit (sirkede bulunan asit madde) ile serviks ve vajen kubbesi temizlenmiş ve lugol solusyonu denilen bir boyama maddesi sürülmüştür. Boyama sonucunda patolojik bölge varsa oradan, patolojik bölge yoksa dört kadrandan ayrı ayrı biyopsi örneklemesi ve endoservikal küretaj yapılmıştır. Ayrıca farklı HPV alt tiplerinin (tip 16, 18, 31, 33, 35, vs...) anormal kolposkopik bulgu oluşturma ve histolojik anormallik durumları ile ilişkisi değerlendirilmiştir. İstataistiksel analizlerde SPSS 23.0 (Statistical Packages for Socia Sciences; SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA) programı kullanılmıştır. Tüm istatistiksel değerlendirmelerde α yanılma düzeyi 0.005 olarak alındı ve p≤0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Çalışma sonucunda, Reid indeksine göre yapılan kolposkopik histoloji tahminiyle biyopsi sonuçlarının uyumlu olduğu saptanmıştır. HPV 16-18 pozitif sitoloji negatif olan olgularda CIN2+ lezyon oranı %17,78 olarak saptandı. HPV 16-18 dışı pozitif sitoloji negatif olan olgularda CIN2+ lezyon oranı %22,03 olarak saptandı. CIN 2+ lezyonların dağılımına bakıldığında kolposkopi yapılması önerilen ve yüksek riskli olarak değerlendirilen HPV 16-18 pozitif ile diğer yüksek riskli HPV pozitif alt tipleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yaptığımız çalışmayla tip ayırt etmeden tüm HPV pozitif hastalarda kolposkopi yapılmasının gerekli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the histologic results of patients who had negative cervical smear results but positive HPV typing and random quadrant sampling with or without lesion on colposcopy. The study was carried out on 118 patients between 21 and 65 years old who referred to Ege University Obstetrics and Gynecology Clinic smear result 'negative HPV positive cytology' between July-December 2017. Colposcopic examination was performed using the Reid index after each patient's consent was obtained. Subsequently, endocervical canal sampling and cervical biopsy were performed. Each patient was cleaned with 5% acetic acid (circulating acidic substance) and the cervix and vaginal dome, and a dye called lugol solution was applied. If there is a pathological lesion as a result of the staining, there is no pathological region. If there is no pathological region, biopsy specimens and endocervical curettage are performed separately. We also evaluated the relationship between different colposcopic findings and histologic abnormalities of different HPV subtypes (types 16, 18, 31, 33, 35, etc.). Statistical packages for social sciences (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA) were used for statistical analysis. In all statistical evaluations, α error level was taken as 0.005 and p≤0.05 was considered significant. As a result of the study, it was determined that biopsy results were consistent with the prediction of colposcopic histology according to the Reid index. CIN2 + lesion rate was found to be 17.78% in HPV 16-18 positive cytology negative cases. The rate of CIN2 + lesion was 22.03% in cases with HPV 16-18 negative positive cytology negative. When we compare the distribution of CIN 2+ lesions, it is not statistically significant to compare colposcopy with other high-risk HPV positive subtypes with high risk HPV 16-18 positivity. It was determined that colposcopy was necessary for all HPV positive patients without discriminating the type with our study.