Spor sponsorluğunun tüketici algısı üzerine uygulamalı bir çalışma
A practial study on consumer perception of sport sponsorship
  1. Tez No: 575641
  2. Yazar: NURGÜN CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Spor, Public Relations, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, Spor Sponsorluğu, Fenerbahçe, Sponsorship, Sports sponsorship, Fenerbahçe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sponsorluk, kuruluşun amaçlarına ulaşması için spor, sanat, kültür, eğitim, sağlık, sosyal sorumluluk alanlarında hem kişi hem de organizasyonu destekleyerek yeri gelince ayni yeri gelince nakdi olarak destek verilmesi, planlama yapılması, organizasyon oluşturulması ve bunların yürütülmesidir. Sponsorluğun bir çok türleri vardır, bunların içerisinde en çok tercih edilen tür spor sponsorluğudur. Tabi ki tercih edilmesinin pek çok sebepleri bulunmakta fakat bunların başında büyük kitlelere hitap etme özelliğinin bulunması en büyük avantaj olarak firmalarca kabul görmektedir. Spor organizasyonları yapmak isteyen şirketler kurumsal hedefleri doğrultusunda mesajlarını, ürünlerini ve hizmetleri kısa zamanda doğru ve etkili bir araçla hedef kitleye kendilerini tanıtmak isterler. Böylelikle hem sponsora hem de sponsor olunan tarafa karşılıklı bir fayda sağlayabilme söz konusudur. Araştırmanın konusu spor sponsorluğunun tüketici algısı üzerine Sakarya ilinde yaşayan Fenerbahçe futbol kulübü taraftarlarının takımlarının sponsorluğu hakkındaki bilinirlik düzeylerinin belirlenmesini ifade eden uygulamalı bir çalışmayı kapsar. Bu çalışmayla taraftarların takımlarını destekleyen sponsor markalara karşı farkındalığının yüksek olduğu ve takımlarını da yakından takip edip tanıdıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Sponsorship is to support both individuals and organizations in the fields of sports, arts, culture, education, health, and social responsibility in order to achieve the objectives of the organization and to provide cash support, planning, organization and conducting these activities when and where. There are many types of sponsorship, among which sports sponsorship is the most preferred type. Of course, there are many reasons why it is preferred, but it is accepted by companies that it has the ability to appeal to large masses. Companies wanting to make sports organizations want to introduce themselves to the target audience in a short time with an accurate and effective tool in line with their corporate goals, products, products and services. Thus, it is possible to provide mutual benefit to both the sponsor and the sponsor. The subject of the research is a practical study on the perception of consumer sponsorship of sports sponsorship and determination of the awareness level of sponsorship of Fenerbahçe football club fans living in Sakarya. With this study, it is seen that the fans are aware of the sponsor brands that support their teams and they closely follow and know their teams.