Edirne ili Merkez ilçesi'nde yetiştirilen buğday bitkisinin bazı bitki besin elementi içeriklerinin araştırılması
An investigation of some nutrient element contents of wheat (Triticum aestivum L.) plant which is grown in central district of Edirne province
  1. Tez No: 575746
  2. Yazar: ECEM SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, makro besin elementi, mikro besin elementi, buğday, yaprak analizi. 2019, 29 Sayfa, Edirne, macro nutrient elements, micro nutrient elements, wheat, leaf analysis. 2019, 29 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EDİRNE İLİ MERKEZ İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN BUĞDAY (Triticum aestivum L.) BİTKİSİNİN BAZI BİTKİ BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ecem SEYHAN Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU Bu çalışma Edirne ili Merkez ilçesinde yetiştirilen buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin beslenme durumunun yaprak analizleriyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. 25 farklı buğday tarlasından alınan yaprak örneklerinde bazı makro ve mikro besin elementi analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre çıkan değerler sınır değerleri ile karşılaştırılarak örneklerin bitki besin elementi durumları ve beslenme sorunları değerlendirilmiştir. Çıkan değerlere göre, yaprak örneklerinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri sırası ile % 1,15-% 4,27; % 0,11-% 0,68; % 0,74-% 5,04; % 0,05- % 0,63; % 0,06- % 0,30; 0- 18 mg/kg; 0-29 mg/kg; 1-190 mg/kg ve 11-618 mg/kg arasında bulunmuştur. Bu değerlerin % 96' sında Zn, % 96'ınde Fe, % 68'sinde Cu % 32'sinde Mg, % 24'ünde P, % 24'ünde Ca, % 12'sinde K, % 12'sinde Mn ve % 4'ünde ise N eksikliği belirlenmiştir. Alınan örneklerin % 48'sinde K, % 36'sında N, % 20' sinde Mn,% 20'sinde P ve % 4'ünde ise Zn yüksek düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis AN INVESTIGATION OF SOME NUTRIENT ELEMENT CONTENTS OF WHEAT (Triticum aestivum L.) PLANT WHICH IS GROWN IN CENTRAL DISTRICT OF EDIRNE PROVINCE Ecem SEYHAN Tekirdağ Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science and Plant Nutrition This study was carried out to determine the nutritional status of wheat (Triticum aestivum L.) grown in Edirne province by leaf analysis. Some macro and micro nutrient analyzes were performed in 25 different leaf samples taken from wheat field. According to the results of the analysis, the values of nutritional elements and nutritional problems of the samples were evaluated by comparing the values with the limit values. According to the results, the contents of the leaf samples N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn content of 1,15 % - 4,27 %, 0,11 % - 0,68 %; 0,74 % - 5,04 %; 0,05 % - 0,63 %; 0,06 % - 0,30 %; 0 - 18 mg/kg; 0 - 29 mg/kg; 1 - 190 mg/kg and 11 - 618 mg/kg, respectively. Leaf of 96 % of these values were Zn, 96 % of Fe, 68 % of Cu, 32 % Mg, 24 % P, 24 % Ca, 12 % K, 12 % Mn and 4 % of N deficiency. On the other hand, 48 % K, 36 N, 20 % P, 20 % Mn and 4 % high Zn level.