Havalı tabanca atıcılıkta verilen vuruş geribildiriminin göz hareketleri ve performans üzerindeki etkisi
Knowledge of result feedback effects on eye movements and shooting performance in air pistol shooting
- Tez No: 576509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARAGÖZOĞLU, PROF. DR. HASAN BİROL ÇOTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Havalı silahlar atıcılık, yanlış geribildirim, göz hareketleri, eye tracker, SCATT atış sistemi, izof, Air pistol shooting, false feedback, eye movement, SCATT shooting system, eye tracker, izof
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Gereç Yöntem: Bu çalışma, ön deneysel modellerden tek gruplu son test modeli bir çalışmadır. En az 2 yıldır yarışan, tabanca sporcularına uygulanmıştır. Göz hareketlerini ölçen Pupil LAB Eye tracker ve atış simülasyon sistemi SCATT ile ölçümler yapılmıştır. Çalışma esnasında doğru geribildirim, pozitif yanlış geribildirim ve negatif yanlış geribildirim olmak üzere çalışma boyunca tek kör kalan sporculara önceden hazırlanmış sahte sonuçlar verilmiş ve göz hareketlerine etkisi incelenmiştir. Çalışma sonunda, duygu durum profili oluşturmaya yarayan (ESP-40) ölçeği uygulanmıştır. Sporcuların her atış için gözün yaptığı saçılım açısı değerleri kaydedilerek analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya 3 Erkek, 7 Kadın olmak üzere toplamda 10 tabanca atıcısı sporcu katılmıştır. Yaşları (Ort±SS:31,00±10,54)'dır. Yarışma performans puanları (Ort±SS:554,10±14,00)'dır. Deneyimli atıcıların geribildirim türüne göre göz saçılım açıları daha düşüktür. Deneyimsiz atıcıların olumsuz geribildirim ardından göz hareketleri daha yüksek oranda etkilenmiştir. Atıcı kalitesi, atış başarısını %74 yordamaktadır. En düşük saçılım açısı, 6-10 arasında olumlu yanlış geri bildirim verilmesinin ardından kaydedilmiştir (Ort:0,28, Ss:30). Geribildirimin düzenli ve örüntüsel verilmesi göz hareketlerini etkilemektedir. Deneyimli ve deneyimsiz atıcılar arasında göz hareketlerinde farklılıklar vardır. Saçılım açısı (dispersiyon), atıcı kalitesi, geribildirim türü atış performansını etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Methods: The study is a single group posttest model of pre-experimantal models. All measurements were simultaneously recorded in a shooting range. By SCATT shooting system and Pupil LAB Eye Tracker and all data recorded. Participated as volunteers, all participants have a minimum 2 years of shooting experience All measurements were done according to ISSF competetion rules. At the end of the shooting season, participants were asked to fill (ESP-40) and personal information form. Findings and Result: A total of 10 pistol shooters (3 males and 7 females) participated in the study. Their ages were (mean ± SD: 31,00 ± 10,54). Competition performance scores (mean ± SD: 554,10 ± 14,00). Experienced shooters have less dispersion than all feedback type. Following unfavorable feedback from inexperienced shooters, eye movements were affected at a higher rate. Shooter experience has predicted shot success by 74%. The lowest dispersion has recorded after positive false feedback between 6-10 (Mean: 0.28, SD: 30). Eye movements has influenced by regular and mixed feedback. There are differences in eye movements between experienced and inexperienced shooters. Dispersion, experience of shooter, feedback type has affected shooting performance.