Kanlıtaş Höyük ve civarında yer alan yerleşim merkezlerinden yüzey araştırmasında ele geçen ilk Tunç Çağı çanak çömleği
The early Bronze Age pottery recovered during the surface survey from the settlements located in and around Kanlıtas Mound
- Tez No: 578404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SAVRUM KORTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kanlıtaş Höyük, İlk Tunç Çağı, Keramik, Kanlıtaş Mound, Early Bronze Age, Pottery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Eskişehir İli İnönü İlçesi'ne bağlı Aşağı Kuzfındık Köyü'nde bulunan Kanlıtaş Höyük'te 2008-2009 yıllarında Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Umut TÜRKCAN başkanlığında höyük merkez alınarak 7 km çapında bir alanda yapılan yüzey araştırmasında ele geçen İTÇ çanak-çömleği bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, öncelikle ele alınacak olan Kanlıtaş Höyük ve civarı yerleşmelerin İTÇ çanak-çömleği çizimleri yapılmış daha sonraki aşamada ise bölgeler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar saptanmış, söz konusu malzeme bu doğrultuda incelenmiştir. Kanlıtaş Höyük ve civarında yapılan yüzey araştırmasında toplanan malzemeler değerlendirildiğinde çağdaşı olan Demircihöyük çanak çömleği ile yoğun benzerlikler içermekle beraber yakın çevresi ile de benzer ve farklı öğelerde içermektedir. Bu bağlamda Kanlıtaş Höyük ve civarı yerleşmelerde ele geçen İTÇ malzemesi bölge çömlekçilik geleneği hakkında bildiklerimize yenilerini de ekleyerek önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Pottery examples belong to Early Bronze Age found by research team led by a scholar at Anadolu University Department of Archeology, Assoc. Prof. Ali Umut Türkcan during the excavation in Kanlıtaş Mound, Aşağı Kuzfındık Country, Eskişehir constitutes the foundation of this study. Sketches for Early Bronze Age Pottery found at Kanlıtaş Mound and surrounding settlements were made and then differences and similarites among the areas were located. Material of concern was taken into hand according to this preparation. When evaluated accordingly materials gathered in the surface examination at Kanlıtaş Mound and surrounding areas showed intense similarites with its contemporary Demircihöyük Pottery as well as materials from its'surrounding area. There were observed differences between Kanlıtaş Mound Pottery and around in this sense also. In this context, Early Bronze Age pottery gathered at Kanlıtaş Mound and surrounding settlements gives us important information as it adds up to our current knowledge about the pottery in the region.