Sic seramik preform optimizasyonu ve fonksiyonel derecelendirilmiş alüminyum matris kompozit üretimi
Sic ceramic preform optimization and productionof functional graded aluminum matrix composite
  1. Tez No: 580022
  2. Yazar: EBRU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik köpük, metal matrisli kompozit, silisyum karbür, polimerik sünger, replikasyon yöntemi, Ceramic foam, metal matrix composite, silicon carbide, polymeric sponge, replication method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son yıllarda, partikül takviyeli alüminyum metal matris kompozitler (AMMK); yüksek mukavemet, düşük yoğunluk ve yüksek aşınma direncine sahip olması sebebiyle havacılık ve savunma sanayinde gittikçe artan bir öneme sahip olmuştur. Bu özelliklerinden dolayı kompozit malzemeler, diğer malzemelere kıyasla özeliklerinin geliştirilmeye açık ve çeşitlendirilmeye daha uygun olduğu görülmektedir. Bu çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, replikasyon yöntemi ile ana iskelet yapıyı oluşturan Silisyum karbür (SiC) seramik köpükler üretilmiştir. Ağırlıkça (Ağ.) formülize edilmiş silisik asit (H4SiO4) ve sitrik asit (C6H8O7) türevi %18, %25, %50 katkı oranlarına sahip SiC seramik köpükler 1200 °C'de 90 dakikada sinterlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen %18 Ağ. formülize edilmiş silisik asit ve sitrik asit türevi ile katkılandırılmış olan kompozisyon optimum olarak belirlenmiştir. Daha sonra sinterlenmiş numunelerin karakterizasyonunda, elementel analizi için X-ışını spektroskopisi (EDS), faz analizleri için X-ışını difraksiyonu (XRD), ağ yapılarının morfolojilerini ortaya çıkarmak için Makro stereo mikroskop ve yoğunlaşma davranışlarını incelemek için ise Taramalı elektron mikroskobu (SEM) cihazları kullanılmıştır. Partikül takviyeli SiC seramik köpük üretiminde kullanılan formülize edilmiş silisik asit ve sitrik asitin, mekanik özelliklere olumlu/geliştirici etkisi olduğu, basma testi yapılarak görülmüştür. Son olarak da 10 ve 20 ppi oranına sahip SiC seramik köpüklere döküm yöntemi ile alüminyum metali infiltre edilerek 2 katmanlı fonksiyonel derecelendirilmiş metal matrisli kompozit malzeme üretimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Particulate reinforced aluminum alloy matrix composites (Al MMC's) with high strength, high resistance to wear and low density properties have become important in the aerospace and the defense industry recently, when compared to other similar engineering materials, novel composite materials can derive from the Al MMCs due to their superior properties This study was carried out in two stages. First, SiC ceramic foams which form the main net structure, were produced. by a replication method . SiC ceramic foam having different amounts of formulated silicic acid additive and citric acid (18%, 25 % and 50 % wt.) were sintered at 1200 °C for 90 min. As a consequence of the study, the composition of 18 (wt%) formulated silicic acid and citric acid was choosen as an optimum ratio. Thereafter, In the characterization of the sintered samples, conventional characterization methods were performed to analysis the sintered samples; X-ray spectroscopy (EDS) for ultimate analysis, X-ray diffraction (XRD) for the determination of phase composition, Macro stereo microscope to reveal the morphology of the network structures and Scanning Electron Microscope (SEM) for examination the densification behavior. Mechanical properties of the sintered samples were evaluated and characterized by a compressive testing instrument. These results revealed that the additive of silicic acid influenced and enhanced the mechanical properties of the sintered ceramic foams. In the last stage, Liquid aluminum metal was infiltrated without squeezing to the high porous foams with 10 and 20 ppi. Therefore, fabrication of functionally graded metal matrix composite was successfully carried out as two-layer in a body.