Mücadele sporcularında akut uyku yoksunluğunun gün içinde tekrar eden anaerobik performansa etkisinin incelenmesi
Investigation of the acute effects of sleep deprivation on repeated anaerobic performance within the day in combat sports athletes
- Tez No: 580524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTLU AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Uykusuzluk, Rast Test, Maksimum güç, Ortalama güç, Yorgunluk indeksi, Sleep loss, rast test, Peak power, Avarage power, Fatigue index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı mücadele sporcularında akut uyku yoksunluğunun gün içinde tekrar eden anaerobik performansa etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla, çalışmaya yaşları 18-28 arasında değişen çeşitli mücadele spor branşlarında aktif olan 12 sağlıklı erkek birey katılmıştır. Çalışma çapraz deney desenine göre tasarlanmıştır. Bireyler rastgele normal uyku, kısmi uykusuzluk ve tam uykusuzluk olmak üzere 3 uygulama grubuna ayrılmışlardır. Normal uyku uygulamasında bireyler normal 8 saat gece uykusu uyumuşlardır. Kısmi uykusuzluk uygulamasında katılımcılar gece 03:00'da uyuyup sabah 07:00'da uyanmışlardır. Tam uykusuzluk uygulamasında ise bireyler gece boyu uyanık kalmışlardır. Uygulamalar sonrası ertesi günde katılımcılar saat 09:00-11:00-13:00-15:00 ve 17:00'da 6 X 35m rast test protokolünü uygulamışlardır. Rast test koşu süreleri işlenerek Maksimum Güç (MG), Ortalama Güç (OG) ve Yorgunluk İndeksi değerleri (Yİ) elde edilmiştir. Verilerin analizi için tekrarlı ölçümlerde varyans analizinin nonparametrik karşılığı olan Friedman testi kullanılmıştır. Yapılan istatiksel analizler sonunda normal uyku, kısmi uykusuzluk ve tam uykusuzluk denemeleri sonrasında MG, OG ve Yİ değerleri arasında günün farklı saatlerinde anlamlı fark görülmemiştir. Her bir uygulamanın kendi içinde günün farklı saatleri arasında da anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak; gün içinde tekrar eden anaerobik performans hem kısmi hem de tüm gece uyku yoksunluğundan etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of acute sleep deprivation on repeated anaerobic performance within the day in combat sports athletes. Twelve healthy male participants aged between 18-28 years were participated as volunteered in this study. All participants were trained in different combat sports. Randomized cross-over experimental design was used in the study. Participants were separated randomly into three experimental groups of normal sleep, partial sleep deprivation and whole night sleep deprivation. In normal sleep, individuals were slept their normal night sleep (8 h). In partial sleep deprivation session participants were slept at 03:00 but woke up at the same time (07:00). In whole night sleep deprivation, participants were awaked during the night. Following the all three sessions individuals were performed 6X35 m RAST test protocol on 09:00-11:00-13:00-15:00 and 17:00 hours in a day. Peak power (PP), average power (AP), fatigue index (FI) values were calculated after rast test. Friedman test was used for statistical analysis. According the statistical analysis, no significant changes were indicated in PP, MP and FI between normal sleep, partial sleep deprivation and whole night sleep deprivation. Also there were no significant differences between day times in all three experimental sessions (p>0,05) As a conclusion; repeated anaerobic performance within the day was not impaired both sleep deprivation and normal sleep sessions in combat sports athletes.