Rüzgar sörfçülerinde denge, kuvvet parametreleri ve bilişsel düzeyleri: Profesyonel ve rekreasyonel katılımcılar üzerine bir inceleme
Balance, strength parameters and cognitive levels in wind surfers: An investigation on professional and recreational participants
  1. Tez No: 581082
  2. Yazar: SEDAT YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar sörfü, dinamik ve statik denge, zihinsel dayanıklılık
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmada, rüzgar sörfü sporunu yapan profesyonel ve rekreasyonel sörfçülerin denge, kuvvet parametreleri ile bilişsel düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu ana amaçla birlikte çalışmamızda rüzgar sörfü yapan katılımcıların denge ve kuvvet parametrelerindeki değişimler, kaygı durumu, stres altında karar verme yetisi gibi bilişsel düzeylerini etkileyen faktörler incelenmiştir. Aynı zamanda, profesyonel sörfçüler ile rekreasyonel sörfçülerin denge ve kuvvet parametreleri arasında ortaya çıkan farklılıklar araştırılmıştır. Çalışma, rüzgar sörfü sporunu yapan iki ayrı grubun incelendiği deneysel bir çalışma olmuştur. Katılımcılara vücut yağ oranı, statik kuvvet ölçümü ve statik-dinamik postürografi ile determinasyon testi ve zihinsel dayanıklılık ölçeği uygulanmıştır. Profesyonel grubun (n: 19) yaş ortalaması 22,63 ± 9,94 yıl iken, rekreasyonel grubun (n:18) yaş ortalaması 27,27 ± 6,93 yıl olarak saptanmıştır. Sörf deneyimi açısından bakıldığında, profesyonel grup ortalaması 4,94 ± 4,67 yıl rekreasyonel grup ortalaması 4,88 ± 6,15 yıl olarak bulunmuştur. Her iki sporcu grubu arasında dinamik denge ölçüm parametrelerinde anlamlı farklılık bulunurken (p≤0,05), statik denge parametrelerinde anlamlı farka rastlanmamıştır (p>0,05). Katılımcıların dinamik proprioseptif denge değerlerinin karşılaştırılması sonucunda profesyonel sporcuların ortalama değerleri düşük (38,63 ± 8,69), rekreasyonel sporcuların ortalama değerleri yüksek (53,33 ± 13,80) olarak bulunmuştur. Bu verilerden dolayı profesyonel sporcular lehine anlamlı farklılık saptanmıştır (p≤0,05). Zihinsel dayanıklılık testi sonuçlarına göre, devamlılık boyutunda rekreasyonel sörfçüler lehine anlamlı farklılıklar saptanırken, güven ve kontrol boyutlarında herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Determinasyon testleri sonuçlarına göre de herhangi bir anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationships between balance, strength parameters and cognitive levels of professional and recreational windsurfers participant in windsurfing. In addition, the factors affecting cognitive levels of windsurfing participants such as changes in balance and strength parameters, ability to make decisions under anxiety and stress were investigated. At the same time, the differences between the balance and strength parameters of professional and recreational surfers were investigated. This research has been an experimental study by examining two different groups. Body fat ratio, static force measurement and static-dynamic posturography with determination test and mental endurance scale were applied to the participants. While the mean age of the professional group (n: 19) was 22.63 ± 9.94 years, the mean age of the recreational group (n: 18) was 27.27 ± 6.93 years. In terms of surfing experience, the mean of the professional group was 4.94 ± 4.67 years and the mean of the recreational group was 4.88 ± 6.15 years. While there was a significant difference between the two groups of athletes in dynamic balance measurement parameters (p≤0.005), no significant difference was found in static balance parameters (p> 0.005). As a result of the comparison of the participant's dynamic proprioceptive balance values, the average values of professional athletes were found to be low (38.63 ± 8.69) and the mean values of recreational athletes as high (53.33 ± 13.80). According to these data, significant differences were found in favor of professional athletes (p≤0.005). There were significant differences in the constancy dimension in favor of recreational surfers, but no differences were found in the confidence and control dimensions in test results. No significant difference was found according to the results of determination tests. Keywords; Windsurfing, dynamic and static balance, mental toughness.