Geçmişten günümüze dağlık Karabağ sorunu ve bölgenin geleceği
From the past to the present nagorno-Karabakh problem and region's future
- Tez No: 581113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABBAS KARAAĞAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ, Azerbaycan, Ermenistan, Sorun, Nagorno-Karabakh, Azerbaijan, Armenia, Problem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Geçmişten günümüze Ermenistan ile Azerbaycan arasında çözüme kavuşturulamamış Dağlık Karabağ sorununu vardır. Bu bölge sürekli Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalara sebep olmuştur. AGİT bünyesinde oluşturulan AGİT Minsk Grubu'nun girişimleriyle barış görüşmeleri yapılmaya çalışılmış ancak herhangi bir uzlaşmaya varılamamıştır. Bu çalışmada birinci bölümünde kavramsal çerçeve ele alınmıştır. İkinci bölümde ise; Güney Kafkasya bölgesi hakkında bilgi verilmiş, Azerbaycan Coğrafyası, ekonomik ve beşeri durumu ayrıca bölgede Azerbaycan'ın İran, Rusya, Gürcistan ve Türkiye ile ilişkileri ele alınmıştır ayrıca Dağlık Karabağ'ın İsim kökeni, coğrafyası, Nüfus yapısı ve geçmişten günümüze Dağlık Karabağ bölgesindeki sorun anlatılmıştır. Bu bilgilerin yanı sıra Uluslararası Örgütlerin bölgede yürüttükleri çalışmalar ve bölgenin geleceği hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, there is the Nagorno-Karabakh problem that has not been resolved between Armenia and Azerbaijan. This region has always caused conflicts between Azerbaijan and Armenia. OSCE Minsk Group that is established withhin the OSCE has tried to make peace talks but any compromise hasn't been reached In the first part of these studies, conceptual framework is discussed. And also in the second part, is given information abaout the South Caucasus, Azerbaijan Geography, its economic and human candition and also Ajerbaijan's relations are discussed with Iran, Russia, Georgia and Turkey and Nagorno - Karabakh name origin, geography, population structure are discussed and from past to present problem is described in the Nagorno – Karabakh region. In addition to these informations, information about the activities carrie dout by the International Organizations in the region and the future of the region are given.