Kesrin alt anlamlarına ait öğrenci kavrayışlarının bazı kavramlara ilişkin performanslarını yordama gücü
The predicting student's understanding of fraction's sub-meanings on performance about some mathematical concepts
- Tez No: 581326
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kesir, kesrin alt anlamları, lineer denklemler, rasyonel denklemler, olasılık, benzerlik, yüzde, Fraction, Sub-meanings of fraction, linear equations, rational equations, probability, similarity, percent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, 9. sınıf öğrencilerinin kesrin alt anlamlarına ilişkin performanslarını karşılaştırmak, aralarındaki ilişkileri incelemek ve kesrin alt anlamlarına ilişkin kavrayışlarının bu anlamların ilişkili olduğu bazı kavramlar için performanslarını yordama gücünün nasıl olduğunu belirlemektir. Tarama modelindeki bu araştırma, 2018-2019 öğretim yılı birinci döneminde Konya İli Selçuklu ilçesinde farklı liselerde öğrenim görmekte olan 343 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 25 soruluk kesrin alt anlamları, lineer denklemler, rasyonel denklemler, olasılık, benzerlik ve yüzde konularını içeren performans testiyle toplanmıştır. 2 kısımdan oluşan performans testinin 10 sorudan oluşan 1.kısmı kesrin alt anlamlarındaki kavrayışları ile ilgili sorulardan oluşmakta iken 15 sorudan oluşan 2.kısmı ise lineer denklemler, rasyonel denklemler, olasılık, benzerlik ve yüzde kavramları ile ilgili performansları ölçen sorulardan oluşmaktadır. Verinin analizinde betimsel istatistikler, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayı hesaplama tekniği, bağımsız örneklemler t-testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin kesrin alt anlamlarındaki performans düzeyleri yüksekten düşüğe doğru sırasıyla parça bütün anlamı, ölçme anlamı, oran anlamı, bölüm anlamı ve işlemci anlamı şeklindedir. Bunun yanısıra kesrin her bir alt anlamının bir diğer alt anlam ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca elde edilen bulgulara göre öğrencilerin kesrin alt anlamlarına ilişkin kavrayışları, lineer denklemler, rasyonel denklemler, olasılık, benzerlik ve yüzde kavramlarındaki performanslarını anlamlı olarak yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the performance of 9th grade students with respect to the sub-meanings of the fraction, to examine the relationships among them, and to determine how their understanding of the sub-meanings of the fraction predicts their performance for some concepts. The study being in a survey model was carried out with the participation of 343 students from different high schools in Selçuklu district of Konya province in the first semester of 2018-2019 academic year. The data were collected by a 25-question test including subjects such as sub-meanings of fraction, linear equations, rational equations, probability, similarity and percentage. The first part of the performance test includes 10 questions about the sub-meanings of a fraction, while the second part of the test includes 15 questions about measuring linear equations, rational equations, probability, similarity and percentage concepts. Descriptive statistics, Pearson product multiplication correlation coefficient calculation method, independent samples t-test and multiple linear regression analysis technique were used for data analysis. According to the results of the study, the performance levels of the students in the sub-meanings of the fraction are from high to low, the whole-part meaning, measurement meaning, ratio meaning, division meaning and processor meaning respectively. In addition, it has been found that there is a significant relationship between each sub-meaning of the fraction with another sub-meaning. Furthermore, according to the results, students' perceptions about the sub-meanings of the fraction, linear equations, rational equations, probability, similarity and percentages predict the performance of the concepts significantly.