Kestanede farklı ortamların çimlenme ve çöğür gelişimi üzerine etkisi
Effects of different growing media on the germination and seedling growth in chestnut
- Tez No: 581449
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, kestane fidanı yetiştiriliciliğinde farklı ortamların çimlenme ve çöğür gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü deneme ve uygulama bahçesinde 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Her iki deneme yılında da torf, perlit, zeolit, vermikülit, pomza, bahçe toprağı, hindistan cevizi kabuğu, kestane kirpisi ve curuf ortamları ve/veya karışımlarından oluşan toplam 10 farklı ortam çalışma kapsamına alınmış ve kestane tohumları söz konusu ortamların bulunduğu 0,85 L'lik saksılara ekilmişlerdir. Denemede kullanılan ortamlara göre kestane tohumlarının çimlenme oranları ve çöğür gelişimlerine ilişkin vejetasyon dönemi sonunda çöğür boyu (cm), çöğür çapı (mm), çöğür boy ve çap üniformitesi (CV, %), yaprak sayısı gibi parametrelere ilişkin ölçümler yapılmıştır. 2017 yılı denemesinde; pomza ve torf ortamında en yüksek çimlenme başarısına ulaşıldığı; bunu hindistan cevizi kabuğu ile torf + perlit ortamının izlediği belirlenmiştir. 2018 yılı denemesinde ise zeolit ile zeolit + perlit ortamından en yüksek çimlenme oranı değerleri elde edilmiştir. Çöğür gelişim kriterleri açısından 2018 yılı denemesinde, özellikle birinci yılın sonunda aşıya gelme oranının yüksek olması açısından oldukça önemli parametrelerden olan çöğür boy ve çap değerleri açısından, ortamlar karşılaştırıldığında torf, torf + perlit ve hindistan cevizi kabuğu ortamlarında yetiştirilen kestane çöğürlerinin diğer ortamlara göre en iyi performansı gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is carried out to determine of effects different growing media on seed germination and seedling growth in Aydın Adnan Menderes Universiy, Agricultural Faculty, Horticulture Department, Research and Application Orchards in 2017 and 2018 years. Peat, perlite, zeolite, vermiculite, pumice, garden soil, coconut shell, chestnut burr and slag media and their mix as 10 different media were used. Chestnut seeds were planted in 0.85 L pots. According to media, germination rate, seedling height (cm), seedling diameter (mm), seedling height and diameter uniformity (CV %), leaf number parameters were measured. In 2017, it was determined that pumice and peat gave the highest germination rate and it was followed by coconut shell, and peat + perlite. In 2018, it was determined that zeolite and zeolite + perlite gave the highest germination rate. In seedling growing, seedling height and diameter is important parameters in grafting to obtain enough size. In terms of, seedling height and diameter, the best media were peat and peat + perlite and coconut shell.
Benzer Tezler
- Bazı fertil ve steril kestane çeşitlerinin polen ve anter yapıları üzerinde araştırmalar
Researches on the pollen and anther structure of some fertile and sterile chestnut cultivars
CEVRİYE MERT
- Kum zambağı (Pancratium maritimum L.)'nın ın vıvo ve ın vıtro koşullarda tohumla üretimi üzerine bir çalışma
A study on production of Pancratium maritimum L. by seed in-vivo and in-vitro conditions
ELİF KANMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
ZiraatAdnan Menderes ÜniversitesiBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. UĞUR ŞİRİN
- Küre Dağları Milli Parkının vejetasyon ekolojisi ve iklim değişikliği senaryolarına göre değerlendirilmesi (Doğu kayını örneği)
Vegetation ecology of Küre Mountains National Park and assessment of climate change scenarios (Fagus orientalis sample)
MUHAMMET ÖZTEKİNCİ
- Batı Karadeniz Bölümü'nde Kurucaşile-Arıt Çayı arası vejetasyon ekolojisi
Vegetation ecology between kurucaşile-Arit Creek in Western Black Sea subregion
FERHAT TOPRAK
- Bursa bölgesi Anadolu kestanesi ormanlarının dağılışı ve yetişme ortamı özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the distribution and site characteristic of Anatolian chestnut forests in Bursa
SELİME BÜBER
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Ormancılık ve Orman MühendisliğiBursa Teknik ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TEMEL SARIYILDIZ