Eupatilin, gardenin a, eupatorin flavon türevi bileşiklerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi ve insan karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA I VE hCA II) ile asetilkolinesteraz ve bütürilkolinesteraz enzimleri üzerine etkilerinin araştırılması
Determination of eupatilin, gardenin a, eupatorin, flavon derivative compounds antioxidant capacities and investigation of the effects on human carbonic anhydrase isoenzymes (hCA I VE hCA II) and acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase enzymes
  1. Tez No: 581452
  2. Yazar: ENES SAİT BASTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İRFAN KÜFREVİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eupatilin, Gardenin A, Eupatorin, Bütirilkolinesteraz, Asetilkolinesteraz, hCA I, hCA II, Eupatilin, Gardenin A, Eupatorin, Butyryrlcholinesterase, Acetylcholinesterase, hCA I, hCA II
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışılan bu tezde, Eupatilin, Gardenin A, Eupatorin flavon türevi bileşiklerin karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA I-II) üzerine inhibisyon etkileri esteraz aktivite metodu ile 348 nm dalga boyunda spektrofotometrik olarak incelendi. Bu ölçümler sonucunda inhibisyon etkisi gösteren her bir flavon türevi bileşik için Aktivite (%)-[gardenin A, eupatilin, eupatorin] ve Lineweaver-Burk grafikleri oluşturuldu. Böylece bu bileşiklerin sahip oldukları IC50, r2 ve Ki değerleri belirlendi. Takiben bu veriler kullanılarak çalışılan bileşiklerin hangi tip inhibisyon çeşidine ait oldukları ortaya kondu ve tabloda karşılaştırılması yapıldı. Çalışmanın devamında Eupatilin, Gardenin A ve Eupatorin bileşiklerinin AChE ve BChE enzimlerinin üzerindeki inhibisyon özelliği araştırıldı. Bu enzimler için Ellman metodu kullanıldı ve çalışma konusu olan her bir madde için Aktivite (%)-[gardenin A, eupatilin, eupatorin] ve Lineweaver-Burk grafiği oluşturuldu ve IC50, r2 ve Ki değerleri hesaplandı. Tüm bu veriler ile çalışma konusu olan flavon türevi bileşiklerin hangi tip inhibisyon çeşidine ait oldukları ortaya kondu ve yine bu bileşikler tabloda karşılaştırıldı. Çalışmanın son kısmında Eupatilin, Gardenin A ve Eupatorin flavon bileşiklerinin antioksidan ve radikal giderme kapasiteleri araştırıldı. Araştırmalarda Fe+3 indirgeme kapasitesi, Kuprik iyonlarının (Cu+2) indirgeme gücü, FRAP metodu kullanılarak indirgeme, DPPH. (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) serbest radikalinin giderimi, DMPD+ (N,N-dimetil-p-fenilendiamin) giderimi çalışıldı. Tez konusu olan flavon bileşikler BHA, BHT, α-tokoferol, troloks standart antioksidanlarına karşı mukayese edildi. 2019, 126 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the inhibition effects of Eupatilin, Gardenin A, Eupatorin flavon derived compounds on carbonic anhydrase isoenzymes (hCA I-II) were studied by esterase activity method, spectrophotometrically at 348 nm wavelength. As the result of the measurements, Activity (%) - [gardenin A, eupatilin, eupatorin] and Lineweaver-Burk graphs were generated for each flavon derivative compound showing inhibition effect. Hence, the IC50, r2 and Ki values of these compounds were determined. All these data were used to determine the type of inhibition of flavon derivative compounds. The inhibition conditions of Eupatilin, Gardenin A and Eupatorin on AChE and BChE enzymes were investigated in the progress of the study. Ellman method was used for the enzymes and activity (%)-[gardenin A, eupatilin, eupatorin] and Lineweaver-Burk charts were made, and IC50, r2 ve Ki values were calculated for each study subject. With all of these data, it was determined which type of inhibition the flavon derivative compounds applied to and these compounds were compared in the chart. In the last part of the study, antioxidant and radical removal capacities of Eupatilin, Gardenin A and Eupatorin flavon compounds were studied. Activities such as; Fe+3 reduction capacity, reduction power of cupric ions (Cu+2), reduction using FRAP method, DPPH. removal of (1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl) free radical, DMPD.+ (N,N-dimethyl-p-phenylenediamine) removal were studied. The subject matter flavon compounds were compared to BHA, BHT, α-tocopherol, trolox standard antioxidants. 2019, 126 pages