Çağdaş fotoğraf sanatında metafor olarak beden
The body as a metaphor in the contemporary art of photography
  1. Tez No: 582151
  2. Yazar: YASEMİN ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş sanat, fotoğraf, beden, metafor, strateji, Contemporary art, photograph, body, metaphor, strategy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Postmodernizmle birlikte sanat yapıtında düşüncenin ön plana çıkması, sanatçıları farklı medyum ve konu arayışlarına yöneltmiştir. Bu arayışlarla birlikte postmodern dönem içerisinde, sanatçıların kullanmayı en çok tercih ettikleri disiplinlerden biri de fotoğraf olmuştur. Tarihsel süreç boyunca sanatın her alanında bir temsil nesnesi olarak ele alınan beden, fotoğraf sanatının da başlıca konularından olmuş ve çağdaş sanat anlayışında bir özne olarak sorgulanmaya başladığı görülmüştür. Bedenin, bir tüketim ve temsil nesnesi olmasını reddeden çağdaş sanatçılarca ele alınması, postmodern süreçte başlı başına bir yapıt haline gelmesini sağlamıştır. Dolayısıyla fotoğraf sanatında beden; sanatçının kendini, toplumu, iktidarı sorguladığı bir araç olmuş ve işaret etmek istediği olgunun metaforik bir sunumu haline gelmiştir. Bu bağlamda araştırmanın temel problemi, çağdaş fotoğraf sanatında metafor olarak bedenin yerini tespit etmektir. Seçilen sanat yapıtlarında bedenin metafor olarak nasıl ele alındığı da araştırmanın konusunu teşkil eder.“Çağdaş Fotoğraf Sanatında Metafor Olarak Beden”başlıklı araştırma kapsamında öncelikle fotoğrafın tarihsel süreci özetlenmiş olup fotoğrafın bir medyum olarak çağdaş sanat içerisindeki yerine değinilmiştir. Ardından bedenin fotoğraf sanatı içerisindeki konumu irdelenmiştir. Aynı zamanda postmodern süreçte, fotoğraf sanatında işler üreten sanatçıların eserlerini yorumlayabilmek adına, postmodern kavramlar ve stratejiler genel bağlamlarıyla incelenmiştir. Çalışılan konu kapsamında seçilen on dört sanatçının eserleri tema odaklı ele alınmıştır. Araştırma betimsel yöntem ile yapılmıştır. Bulgular ise, sanatçıların biyografi ve eserlerine ait dokümanların içerik analizlerinden elde edilmiştir. Çalışmada çağdaş fotoğraf sanatında bedenin metafor olarak nasıl kullanıldığıyla ilgilenilmiştir. Konu, sanatçıların bedeni metafora dönüştürmede faydalandıkları kavramlar ve stratejilerle birlikte ele alınmıştır. Sonuç olarak bir çağdaş sanat formu olan fotoğraf sanatında beden, sanatçıların kendilerine sıklıkla konu edindiği bir olgu yaratmakla birlikte, sosyo-politik bağlamda ele alınabilecek meselelere göndermede bulunduğu en iyi ifade araçlarından biridir. Bu meselelerin kimlik, cinsiyet, ırk, göç olgularıyla bağlantılı olduğu görülmüştür. Ayrıca çağdaş sanat bağlamında fotoğraf sanatçılarının yöntem ve anlam oluşturmada; pastiş, ironi, parodi, eklektisizm, kendine mal etme, juxtaposition, projeksiyon, betimleme stratejilerinden yararlanarak, bedeni metafora dönüştürdükleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With postmodernism, the idea of art comes to the forefront in the art work, and the artists have directed them to search for different materials and subjects. In the postmodern period, one of the most preferred disciplines was the art of photography. Throughout the historical process, the body, which has been considered as an object of representation in every field of art, has been one of the main subjects of the art of photography and it has been seen that it is being questioned as a subject in the understanding of contemporary art. The fact that the body is handled by contemporary artists who refuse to be an object of consumption and representation has made it a work in itself in the postmodern process. Therefore, the body of photography; it has become a tool in which the artist questions himself, society, and power, and has become a metaphoric presentation of the phenomenon he wishes to point out. In this context, the main problem of the research is to determine the place of the body as a metaphor in contemporary photography art. The subject of the study is how the body is treated as a metaphor in selected artworks. Within the scope of this research titled“The Body as a Metaphor in The Contemporary Art of Photography”, the historical process of photography has been summarized and the place of photography as a material in contemporary art has been mentioned. Then the position of the body in the art of photography was examined. At the same time, in the postmodern process, postmodern concepts and strategies are examined in general contexts in order to interpret the works of artists who produce works in the art of photography. The works of the fourteen artists selected within the scope of the subject studied are focused on the theme. The research was made with descriptive method. The findings were obtained from the content analysis of the documents of the artists' biographies and works. In this study, how the body is used as a metaphor in contemporary photographic art is concerned. The subject is discussed along with the concepts and strategies that artists use to transform the body into metaphor. As a result, in the art of photography, which is a contemporary art form, the body is one of the best means of expression they refer to issues that can be addressed in the socio-political context, while creating a phenomenon in which artists are most subject to them. These issues were found to be related to identity, gender, race and migration. In addition, in the context of contemporary art, the photographers' methods and meaning in forming; pastiche, irony, parody, eclecticism, self-property, juxtaposition, projection, description.