Toplumsal cinsiyet açısından kadının siyasal katılımı ve yükselmesinin önündeki engeller
Women's political participation and obstacles from the gender perspecti̇ve
- Tez No: 582825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ERKİLET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Özel Alan, Kamusal Alan, Cam Tavan, Siyasal Katılım, Gender, Private Space, Public Space, Glass Ceiling, Political Participation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kadının temsil sorununa gereken önemin verilmediği bir gerçektir. Kadınlar ekonomik hayatta, eğitim hayatında, çeşitli meslek guruplarına katılımda, kısacası hayatın her aşamasında cinsiyet ayrımcılığına tabi tutulmaktadırlar. Erkek devleti kuran, yöneten tarafta, kamusal aklın temsilciliğini yaparken, kadın özel alan ile sınırlandırılmıştır. Toplumsal cinsiyet açısından kadına uygun görülen rol aile içi roller olmuştur. Modernleşen dünyada hukuksal olarak kadına dair bir takım iyileştirmeler yapılmış olsada bunlar yeterince uygulanmamaktadır. Ataerkil bir toplumda, hatta ataerkil bir dünyada yaşıyoruz. Çalışma hayatında, toplumsal cinsiyet açısından cam tavana çarpan kadınlar hak ettikleri konumlarda olamıyorlar. Kadınların yönetici olamayacağının gerekçeleri olarak da fıtrat, duygusallık, kırılganlık, doğurganlık gösterilmektedir. Bu tezde, kadınların siyasal katılımının ve yükselmesinin önündeki engellerin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özellikle mahalle teşkilat zemininden yukarıya kademe kademe yükselemeyen, önüne bir takım engeller konan kadınların temsil sorunları ele alınmıştır. Bu sorunları tespit amacıyla, nitel araştırma yöntemi kullanılarak, parti teşkilatlarının en alt kademesinden en üst kademesindekilere kadar kadın siyasetçilerle yarı-yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir.Siyasi mekanizmanın işleyişindeki yapısal nedenlerin ve bunu oluşturan toplumsal dinamiklerin neler olduğuna bakılmıştır. Toplumsal cinsiyet açısından cam tavan sendromu üzerinde de durulmuştur. Genel olarak veya fiili parti siyasetindeki engeller, parti içerisinde terfinin güçlükleri, Türkiye'deki kadınların siyasete katılım durumları, siyasal katılımın artışında partilere düşen görevler, Türkiye'de kadınların sadece aile bakanlığında görev alması, kadının siyasete katılımında ailenin desteği başlıkları altında toplanan veriler analiz edilmiştir. Bu çalışmada varılan sonuç ise, kadınların siyasete katılımının yeterli düzeyde olmamasının başat nedenlerinin toplumsal cinsiyet rolleri, sosyoekonomik ve kültürel nedenler olduğu, literatüre parelel şekilde katılımcılar tarafından da teyit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is little attention paid to questions related to the women's representation. The women are subjected to gender discrimination at different stages of life like economical and educational life and they are facing dificulties in participation to various professional groups. While the male establishes and governs the state and representing the public mind, the woman is limited to the private sphere. The role that deemed suitable for women in terms of gender are in-house roles. In the modern world, some legal improvements for women has been made but it does not implemented sufficiently. We are living in a patriarchal society and even in a patriarchal world. Women at their work, in terms of gender faced the glass ceiling, cannot be in the positions they deserve. Feminine, fragility, fertility, were also shown as justification that women could not be rulers. In this thesis, the obstacles to political participation and the demands of women for higher positions will be eloborated. Especially the problem of womens representation in politics and women who are even not able to rise up gradually in the neighborhood organization floor and obstacles they face will be discussed. In order to identify these problems, semi-structured in-depth interviews were conducted with female politicians from the lowest to the highest levels of the party organizations. The structural reasoning behind the political mechanism and the social dynamics were examined. There is also attention paid to the subject 'glass ceiling syndrome' in context of gender. Topics as; obstacles in general or in specific political parties, the difficulties of promotion within the party, women's political participation in Turkey, the duties of parties in the promotion of political participation, the fact that mostly post as ministry of family given to women politicians in Turkey and the support of the family for participation in politics of women has been analyzed. The conclusions of this study, as confirmed by the participants in parallel with the literature is that gender roles, socioeconomic and cultural reasons were the main reasons for the insufficient participation of women in politics.