Türkmen Dağının Kütahya ili Türkmen Şefliği bölgesi civarındaki adaçayı (Salvia tomentosa L.) bitkisinin yayılış durumu ve biyokütlesinin belirlenmesi
Determination of the distribution status and biomass of the sage of salvage (Salvia tomentosa L.) in Turkmen district region of Kütahya of Turkmen Mountain
  1. Tez No: 583017
  2. Yazar: UFUK TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Adaçayı-Boşşalba, Salvia tomentosa, Yayılış durumu, Biyokütle, Türkmendağı, Türkmen Şefliği Civarı, Boşşalba, Salviatomentosa, Growth Environment, Protection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
TÜRKMEN DAĞININ KÜTAHYA İLİ TÜRKMEN ŞEFLİĞİ BÖLGESİ CİVARINDAKİ ADAÇAYI (Salvia tomentosa L.) BİTKİSİNİN YAYILIŞ DURUMU VE BİYOKÜTLESİNİN BELİRLENMESİ Ufuk TUNA Biyoloji, Yüksek Lisans Tezi, 2019 Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Süleyman TOPAL ÖZET Çalışmamızda Kütahya Türkmen dağının Türkmen Şefliği bölgesi civarında yayılış gösteren adaçayı (Salvia tomentosa L.) türünün yayılış durumu ve biyokütlesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 2016 yılı vejetasyon süresince sözü edilen bölgeden, rastgele örnekleme alanları seçilerek her bir örnekleme alanındaki birey sayısı ve bunların tartılması suretiyle biyokütle analizleri için gerekli bilgiler elde edilmiştir. Bu arazi çalışmalarında toplamda 52 adet örnek alan belirlenmiş olup bu örnek alanlarının koordinat, yükselti bakı ve eğimleri de belirlenerek örnekleme alan karnelerine bu bilgiler not edilmiştir. Bu örneklemeler sonucunda, günümüz itibariyle, adaçayı türünün çalıştığımız bölgenin hangi mevkilerinde nasıl bir yayılış durumu gösterdiği ve bu türe ait biyokütle analizi yapılarak kayıt altına alınması sağlanmıştır. Bu araştırma sonuçları sayesinde, ilerleyen yıllarda yine aynı amaçla yapılacak müteakip çalışmalarla, adaçayı bitkisinin zamana bağlı olarak söz konusu bölgedeki yayılış durumu ve biyokütle yoğunluğunun kıyaslanması mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE DISTRIBUTION STATUS AND BIOMASS OF THE SAGE OF SALVAGE (Salvia tomentosa L.) IN TURKMEN DISTRICT REGION OF KÜTAHYA OF TURKMEN MOUNTAIN Ufuk TUNA Biyology, M.Sc. Thesis, 2019 Supervisor, Asist. Prof. Suleyman TOPAL SUMMARY In this study, it was aimed to determine the distribution status and biomass of sage (Salvia tomentosa L.) species spreading around the Turkmen Chief of the Kütahya Turkmen Mountain. Accordingly, during the vegetation year 2016, random sampling areas were selected from the mentioned region and the number of individuals in each sampling area and the necessary information for biomass analysis were obtained by weighing them. A total of 52 sample areas have been identified in these field studies and the coordinates, elevation views and slopes of these sample areas have been determined and this information has been noted in the sampling area report cards. As a result of these samples, it has been provided to record the sage species in which region of the region we are working in and the biomass analysis of this species. Thanks to the results of this research, it will be possible to compare the distribution of sage plant and the biomass density in the region in the following years with the same studies.